In primul rand afirmati la pct. 1. ca sotia a dat un avans din banii proveniti din vanzarea unei garsoniere, apoi la pct. 4. spuneti ca totul este platit in mod egal.....
Da, se poate dovedi,chiar daca nu este trecut in contract ca banii provin din vazarea garsonierei.
Impartirea se poate face dupa cum dispune instanta, sau se poate face dupa cum doriti d-voastra partile, asa cum considerati ca este normal sa le impartiti, prin procedura medierii, astfel beneficiind si de art. 63 din legea 192/2006:
ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Puteti beneficia in conf. cu prevederile legale de o sedinta de informare gratuita, indiferent ca alegi sau nu medierea, facuta de un mediator autorizat in cond. legii 192/2006 din Tabloul mediatorilor. Prezenta la sedinta de mediere nu exclude participarea avocatilor in cazul in care partile doresc sa se prezinte pentru diverse clarificari insotiti de acestia.
In procesul de partaj se impart atat bunurilor comune ale fostilor soti, cat si datoriile comune. In aceasta situatie, instanta se va pronunta si cu privire la creditul contractat de fostii soti.
In cazul in care, dupa divort, ati continuat sa achitati ratele la credit, in cadrul partajului, solicitati un drept de creanta in cota de 1/2 din valoarea ratelor achitate dupa divort.
In privinta apartamentului, intrucat acesta este dobandit in timpul casatoriei, va fi supus partajului, chiar daca este ipotecat in favoarea bancii.
Pentru stabilirea cotei ce revine fiecarei parti, instanta va avea in vedere contributia fostilor soti la dobandirea apartamentului. In cazul in care fosta sotie a achitat avansul cu banii proveniti din vanzarea unui bun propriu, poate solicita o cota mai mare, dovada putand fi facuta in orice fel - ex. contractul de vanzare cumparare a garsoniere, extras de cont, martori, etc.
Va multumesc, insa as mai dori o precizare;
-daca in urma procesului de partaj suma rezultata din vanzarea apartamentului (dupa achitarea creditului bancar) nu o acopera pe cea cu care s-a contribuit din vanzarea garsonierei mai am vreun drept de creanta de 1/2 din valoarea ratelor achitate?
la pct.1 sotia afirma.
Partajarea apartamentului si constatarea dreptului de creanta sunt doua capete de cerere diferite instanta urmand a se pronunta asupra fiecaruia dintre ele.
Solutia cu privire la dreptul dvs de creanta, nu are legatura solutia pe care instanta o va da cu privire la partajarea imobilului.
Nu are nici o importanta suma care reprezinta valoarea imobilului sau o eventuala valoare ramasa dupa achitarea creditului.
Daca faceti dovada ca, dupa divort, ati achitat singur ratele, instanta va constata ca aveti acest drept de creanta.