avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri comune

Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul 2006, cu 25% avans din banii nostri restul de 75% imprumutati de la banca (gajat) ;
1. sotia afirma ca mie mi s-ar cuveni ca suma doar jumatate din cei 5 ani de cand achitam ratele intrucit aceasta a avut o garsoniera dobindita dinaintea casatoriei, pe care a vandut-o si a achitat avansul de 25% din valoarea apartamentului
2.se poate include in partaj un apartament gajat bancii?
3.daca eu nu sunt de acord si achit ratele in continuare deoarece sunt titular de credit ce se intimpla?
4.cum poate dovedi ca suma provenita din vanzarea garsonierei a fost avansul pentru apartament deoarece in contractul de achizionare a apartamentului nu este stipulat asa ceva, noi am contribuit in mod egal
5.cum se va face impartirea?
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
hadrian74, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriana Olteanu , Avocat 18:22, 2 Mai 2011
In primul rand afirmati la pct. 1. ca sotia a dat un avans din banii proveniti din vanzarea unei garsoniere, apoi la pct. 4. spuneti ca totul este platit in mod egal.....
Da, se poate dovedi,chiar daca nu este trecut in contract ca banii provin din vazarea garsonierei.
Impartirea se poate face dupa cum dispune instanta, sau se poate face dupa cum doriti d-voastra partile, asa cum considerati ca este normal sa le impartiti, prin procedura medierii, astfel beneficiind si de art. 63 din legea 192/2006:
ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Puteti beneficia in conf. cu prevederile legale de o sedinta de informare gratuita, indiferent ca alegi sau nu medierea, facuta de un mediator autorizat in cond. legii 192/2006 din Tabloul mediatorilor. Prezenta la sedinta de mediere nu exclude participarea avocatilor in cazul in care partile doresc sa se prezinte pentru diverse clarificari insotiti de acestia.
In procesul de partaj se impart atat bunurilor comune ale fostilor soti, cat si datoriile comune. In aceasta situatie, instanta se va pronunta si cu privire la creditul contractat de fostii soti.
In cazul in care, dupa divort, ati continuat sa achitati ratele la credit, in cadrul partajului, solicitati un drept de creanta in cota de 1/2 din valoarea ratelor achitate dupa divort.
In privinta apartamentului, intrucat acesta este dobandit in timpul casatoriei, va fi supus partajului, chiar daca este ipotecat in favoarea bancii.
Pentru stabilirea cotei ce revine fiecarei parti, instanta va avea in vedere contributia fostilor soti la dobandirea apartamentului. In cazul in care fosta sotie a achitat avansul cu banii proveniti din vanzarea unui bun propriu, poate solicita o cota mai mare, dovada putand fi facuta in orice fel - ex. contractul de vanzare cumparare a garsoniere, extras de cont, martori, etc.
Va multumesc, insa as mai dori o precizare;
-daca in urma procesului de partaj suma rezultata din vanzarea apartamentului (dupa achitarea creditului bancar) nu o acopera pe cea cu care s-a contribuit din vanzarea garsonierei mai am vreun drept de creanta de 1/2 din valoarea ratelor achitate?
la pct.1 sotia afirma.
Partajarea apartamentului si constatarea dreptului de creanta sunt doua capete de cerere diferite instanta urmand a se pronunta asupra fiecaruia dintre ele.
Solutia cu privire la dreptul dvs de creanta, nu are legatura solutia pe care instanta o va da cu privire la partajarea imobilului.
Nu are nici o importanta suma care reprezinta valoarea imobilului sau o eventuala valoare ramasa dupa achitarea creditului.
Daca faceti dovada ca, dupa divort, ati achitat singur ratele, instanta va constata ca aveti acest drept de creanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj mazalina mazalina sunt in divort cu sotul meu dupa 4 ani de casnicie. In timpul casatorie am cumparat cu credit ipotecar un apartament dupa ce sotul meu a vandut garsoniera pe ... (vezi toată discuția)
Cui ii ramane casa? catalinap76 catalinap76 Buna ziua! Am o nelamurire, va rog sa ma luminati un pic si pe mine. Am achitizionat o casa, impreuna cu sotul meu in luna mai anul curent (o garsoniera mai ... (vezi toată discuția)
Divort cu partaj imobil ipotecat malmo malmo buna ziua.doresc si eu sa ma lamureasca cineva asupra unui aspect pentru ca sunt disperata.sunt proaspat divortata...am primit hotararea de divort recent.am 2 ... (vezi toată discuția)