avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu partaj imobil ipotecat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu partaj imobil ipotecat

buna ziua.doresc si eu sa ma lamureasca cineva asupra unui aspect pentru ca sunt disperata.sunt proaspat divortata...am primit hotararea de divort recent.am 2 copii,unul de 12 ani si altul implineste 18 ani in iulie anul acesta.Ambii mi-au fost incredintati mie.Impreuna cu fostul sot am in comun un apartament care este gaj pentru un credit luat in comun;mentionez ca fostul sot nu locuieste in imobil in prezent si nu a locuit prea mult in el,acesta fiind plecat in Italia de circa 7 ani.Inainte de achizitionarea acestui apartament am locuit intr-o garsoniera luata cu bani imprumutati de la fratii mei.Imprumutul luat pentru garsoniera l-am restituit fratilor mei impreuna cu fostul sot in perioada casniciei.Ulterior,tot impreuna cu fostul sot am vandut garsoniera,cu banii luati pe garsoniera am dat un avans pentru apartament,iar pentru achitarea diferentei pentru apartament am contractat un credit punand apartamentul gaj la banca.Intre timp am divortat,nu ne intelegem nicidecum in privinta partajului,acest lucru afectandu-ma psihic.Copiii sunt la mine,locuiesc in apartament impreuna cu ei.Intrebarea mea este care este solutia in acest caz pentru ca eu sa raman cu apartamentul.Mentionez ca eu platesc ratele le el de circa 2 ani,eu il gospodaresc si am grija de el.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns,poate cineva s-a confruntat cu aceasta problema si ma poate lamuri.
Va multumesc.Cu stima.
Cel mai recent răspuns: malmo , utilizator 23:54, 14 Iunie 2011
Cota dv. de contribuitie la dobindirea apartamentului este mai mare decit a fostului sot asa ca daca in umra poartajului spsrtsamerntul va revine nu il veti despagubi decit cu cota sa parte din avans si ratele platite pinqa la despartirea in fapt
La data cumpararii garsonierei erati casatoriti? Daca raspunsul este da, atunci garsoniera era bun comun, nu are importanta de unde ati avut banii pentru a o cumpara, si nu mai intra in masa partajabila, fiind instrainata.La partaj se impart numai bunurile existente in momentul introducerii actiunii de divort.
Daca garsoniera a fost cumparata de dv inainte de casatorie, banii au fost imprumutati de la fratii dv si i-ati returnat in perioada casatoriei, apoi ati vandut garsoniera si ati cumparat apartamentul, speta se complica si aveti nevoie de un avocat care sa va propuna o solutie cu actele in fata. Sumele imprumutate de la frati, va trebui sa le dovediti cu inscrisuri, fratii nu pot fi martori in procesul de partaj. Si chiar daca aduceti martori care sa va sustina afirmatiile, conform Codului de procedura civila, sumele mai mari de 250 lei se dovedesc cu inscrisuri.
In schimb nu va impiedica nimeni sa solicitati in instanta atribuirea apartamentului catre dv. Veti fi obligata la plata unei sulte catre fostul sot, sulta ce poate fi de 50 % din valoarea de circulatie a imobilului sau mai mica daca daca solicitati o cota majorata si dovetiti contributia mai mare la dobandirea apartamentului.
La stabilirea cotelor de contributie, nu are relevanta faptul ca cei doi copii v-au fost incredintati.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
m_ella2005, utilizator
La data cumpararii garsonierei eram casatoriti.Cu fratii mei nu am niciun act care sa dovedeasca imprumutul pentru ca nu stiam ca vom divorta vreodata.Oricum,stiam ca faptul ca mi-au fost incredintati copiii are relevanta in procesul de partaj,deoarece instanta urmareste si interesul copiilor conform Codului Familiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie/vanzare a partii de proprietate ce-mi revine, proprietatea fiind comuna cu sotul meu. Corinaalexe Corinaalexe Buna ziua, Impreuna cu sotul meu detinem proprietatea asupra unei garsoniere. Dorim sa divortam de comun acord, la notar dar inainte de aceasta, doresc sa ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune.... floryflori33 floryflori33 se poate sa ma ajutati cu un raspuns:fratele meu a divortat in 2010,nefacind si partajul ...mentionez ca din aceasta casatorie au rezultat 2copii.in urma ... (vezi toată discuția)
As dori si eu cateva sfaturi :) luminisiumbre luminisiumbre Buna ziua,iata problema mea: 1):Mama mea are 4 fete din prima casatorie(in concubinaj)printre care ma numar si eu...doua surori ale mele,sunt plecate in ... (vezi toată discuția)