avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand se face declaratie sub juramant?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand se face declaratie sub juramant?

Acum un an am depus o declaratie scrisa olograf (cu propria mea mana) fara a depune niciun fel de juramant. Din declaratie rezulta ca pot fi considerat martor in favoarea reclamantului (acesta a suferit vatamare corporala grava).

Acum sunt chemat iar de politie, pentru a depune o noua declaratie, de aceasta data cu depunerea unui juramant inainte, si scrisa pe o foaie speciala (marturie banuiesc), ce va fi prezentata unui procuror. De asemenea, alt politist imi ia aceasta declaratie, diferit de cel care mi-a luat prima declaratie.

In ce etapa se afla cazul/dosarul cand eu semnez a doua declaratie? Este vorba de inceputul urmaririi penale? Este posibil ca invinuitul/inculpatul deja sa fi fost arestat inainte ca eu sa dau aceasta a doua declaratie (care e prima sub juramant pe care o dau)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:43, 22 Aprilie 2009
Poate fi vorba de procedura confruntarii ,care poate avea loc si in faza de urmarire penala.

Confruntarea- este un procedeu probator complementar, care constă în reascultarea în mod simultan a persoanelor în ale căror declaraţii date anterior, în aceeaşi cauză penală, există contradicţii care trebuie lămurite. Acest procedeu nu este necesar dacă clarificarea contradicţiilor se poate realiza pe baza probelor de la dosar. Confruntarea poate avea loc nu numai între martori ci şi între părţile din cauză sau alte persoane. Organul judiciar competent poate dispune efectuarea confruntării din oficiu sau la cererea părţilor în faza de urmărire penală; ori la cererea procurorului sau a părţilor în faza de judecată.
În cazul martorilor, cauzele care pot duce la apariţia unor contraziceri cu ocazia cercetării infracţiunilor pot fi de natura subiectivă, precum:
nesinceritatea acestora, determinată de influenţarea lor de către alte persoane interesate în cauză;
sentimente de afecţiune sau de duşmănie faţă de părţi;
relaţii de subordonare în care se găsesc faţă de învinuit sau inculpat;
sau cauze obiective: timpul scurs de la săvârşirea faptei, deficienţe de auz, văz sau de memorare, percepţie şi redare, timpul scurt în care s-a produs evenimentul. Atunci când contradicţiile se referă la aspecte importante ale cauzei şi nu există pericolul punerii de acord a persoanelor nesincere, se va recurge la acest procedeu, deoarece el nu poate fi decât benefic pentru aflarea adevărului şi înlăturarea unor incertitudini, tendinţe de nesinceritate sau de altă natură pe care le-ar putea avea persoanele ascultate în cauză.

Confruntarea este importantă şi pentru: obţinerea unor date noi în cauză, în cazul martorilor de bună-credinţă care nu şi-au putut aminti împrejurări importante în care s-a săvârşit fapta;
- cunoaşterea mai bună a personalităţii martorului ascultat anterior şi în funcţie de aceasta evaluarea declaraţiei lui.
Simpla existenţă a contradicţiilor între declaraţiile martorilor nu este suficientă pentru efectuarea confruntării deoarece organele judiciare pot încerca lămurirea acestora pe baza probelor din dosar. Efectuarea confruntării prezintă şi posibilitatea persoanelor nesincere de a specula contradicţiile în interes propriu, sesizarea punctelor slabe şi punerea de acord a acestora în legătură cu ceea ce vor susţine. Organul judiciar trebuie să analizeze foarte bine realizarea confruntării, printr-o pregătire temeinică.
reascultarea persoanelor ce urmează a fi confruntate înaintea desfăşurării acestui procedeu pentru a se stabili cauza reală a contrazicerilor din declaraţii şi pentru a se evita pe cât posibil confruntarea. Această ascultare nu se confundă cu ascultarea propriu-zisă, are rolul de a constata apariţia unor noi elemente care să facă posibilă clarificarea, fără confruntarea contradicţiilor din declaraţiile anterioare.
Inainte de procedura confruntarii au loc:
- invitarea la sediul organului judiciar a persoanelor care urmează a fi reascultate;

- stabilirea persoanelor din cadrul organului judiciar care urmează să participe la efectuarea confruntării; numărul acestora trebuie să fie de cel puţin doi pentru a asigura observarea corespunzătoare a comportamentului persoanelor ascultate;
- întocmirea planului de ascultare, menţionându-se următoarele: data şi locul confruntării, aspectele ce trebuie clarificate, întrebările necesare, persoanele ce se vor confrunta, persoanele organului judiciar care vor participa la realizarea confruntării.

Potrivit art.88 C.pr.pen. persoanele confruntate sunt ascultate cu privire la faptele şi împrejurările în privinţa cărora declaraţiile date anterior se contrazic. Persoanele confruntate nu sunt ascultate conform procedurii obişnuite, ci vor răpunde numai la întrebările adresate de organul judiciar care vor clarifica cauza contrazicerilor. Organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate încuviinţa, potrivit dispoziţiilor art.88 alineatul 2 Cod procedură penală, ca persoanele confruntate să-şi pună reciproc întrebări. Confruntarea se va realiza într-un birou stabilit pentru realizarea acestui procedeu, întâietate va avea persoana care s-a remarcat prin probele de la dosar ca fiind sinceră, fiind informată despre activitatea ce se va desfăşura, urmând a fi întrebată dacă îşi menţine declaraţia. Confruntarea se va realiza prin prezenţa celor două persoane aşezate în faţa organului judiciar sau instanţei de judecată pentru a fi observate reacţiile lor la întrebările adresate şi pentru a nu putea comunica între ele.
Persoana ascultată în calitate de martor va depune jurământul prevăzut de art.85 Cod procedură penală, iar în cazul în care nu spune adevărul săvârşeşte infracţiunea de mărturie mincinoasă prevăzută de art.260 Cod penal. Martorul minor nu va depune jurământ nici cu această ocazie.

Primele întrebări adresate persoanelor confruntate au caracter introductiv prin care sunt întrebate dacă se cunosc şi care este natura relaţiilor dintre ele; după aceasta vor fi adresate întrebările stabilite în planul de confruntare care vizează clarificarea aspectelor contradictorii.

Întrebările trebuie să fie clare, scurte, concise, referindu-se direct la aspectele contradictorii care au determinat confruntarea. Declaraţiile anterioare nu pot fi citite întrucât persoanele confruntate vor avea tendinţa să-şi menţină aceleaşi depoziţii. Întrebările vor fi puse pe rând fiecărei persoane confruntate consemnându-se imediat şi răspunsul; acestea au dreptul să revină asupra răspunsurilor date, să facă completări, precizări. Organul judiciar are obligaţia să adopte un rol activ şi să insiste pentru lămurirea faptelor sau împrejurărilor cauzei care au determinat confruntarea. De asemenea organul judiciar are obligaţia să stabilească cauzele reale care determină în continuare adoptarea unor poziţii divergente între persoanele confruntate. Pe timpul confruntării organul judiciar trebuie să aibă o comportare calmă, pregătire temeinică în legătură cu cauza care se soluţionează. Martorul de rea-credinţă uneori încearcă să creeze incidente pentru a împiedica realizarea confruntării:
- persoana nesinceră neagă că ar cunoaşte persoana cu care este confruntată;
- încercarea martorului de rea-credinţă de a sugera răspunsul pe care trebuie să-l dea persoana cu care este confruntată;
simularea unor stări de boala, suferinţă pentru a impresiona cealaltă persoană;
de a răspunde la întrebările puse.
După epuizarea întrebărilor stabilite în planul confruntării, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată pot încuviinţa ca persoanele confruntate să-şi pună reciproc întrebări.
Declaraţiile făcute şi răspunsurile date cu ocazia confruntării se consemnează în proces-verbal, semnat de persoanele confruntate şi de organul de urmărire penală sau de preşedintele completului de judecată precum şi de grefier. În cazul în care persoana confruntată a răspuns la întrebări, dar refuză să semneze se va face menţiune despre acestea în procesul verbal.
dariusene a scris:

Acum un an am depus o declaratie scrisa olograf (cu propria mea mana) fara a depune niciun fel de juramant. Din declaratie rezulta ca pot fi considerat martor in favoarea reclamantului (acesta a suferit vatamare corporala grava).

Acum sunt chemat iar de politie, pentru a depune o noua declaratie, de aceasta data cu depunerea unui juramant inainte, si scrisa pe o foaie speciala (marturie banuiesc), ce va fi prezentata unui procuror. De asemenea, alt politist imi ia aceasta declaratie, diferit de cel care mi-a luat prima declaratie.

In ce etapa se afla cazul/dosarul cand eu semnez a doua declaratie? Este vorba de inceputul urmaririi penale? Este posibil ca invinuitul/inculpatul deja sa fi fost arestat inainte ca eu sa dau aceasta a doua declaratie (care e prima sub juramant pe care o dau)?


E posibil orice.
Se poate sa fi fost si supect.
La politie ,cauza se afla intr-o faza de cercetare penala,pentru care dvs. sunteti folosit cu calitatea de martor.
Citarea dvs. are rolul de a lamuri unele aspecte in dosar.Este posibila si o confruntare.Posibil ca in cauza sa fi aparut elemente noi,care au scapat organelor in prima faza a cercetarilor. La fel de posibil este ca dvs. sa nu fi spus adevarul prima data si acum sa aveti alta calitate. Cine stie. Inportant este ca trebuie sa va prezentati la politie. Dupa aceia veti gasi raspuns la toate intrebarile. Succes.
Dupa declaratia la politie, pe care ati dat-o fara nici un fel de formalitate, urmeaza declaratia in fata procurorului (declaratia tipizata etc.).
In cazul in care se ajunge in instanta veti fi chemat si acolo pentru o noua declaratie.
Multumesc pentru raspunsuri.

Cea de-a doua declaratie am dat-o numai in fata unui politist, la sectia de politie, sub juramant. Daca in prima declaratie, cea olografa, am sustinut ca stiu anumite aspecte, in aceasta a doua declaratie, care este si tipizata, am declarat ca de fapt nu cunosteam ceea ce am spus in prima declaratie. Motivatia a fost aceea ca reclamantul (prietenul meu) m-a convins s-o depun iar eu am cedat insistentelor lui.

Daca am calitatea de martor, inseamna ca intru la categoria de "marturie mincinoasa", insa depinde de etapa urmaririi penale pentru a se stabili daca voi primi o pedeapsa cu dosar penal sau nu. De asta voiam sa stiu daca e posibil ca inculpatul sa fie arestat inainte ca eu sa dau aceasta declaratie.

Alte discuții în legătură

Confruntare handsu handsu Daca in cursul anchetei confruntarea este obligatorie in cazul in care declaratiile partilor ( partea vatamata si invinuitul) sunt contradictorii , si nu ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Aducerea de martori mincinosi xuser xuser Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare... Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau ... (vezi toată discuția)