avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua,

In situatia in care un angajat dintr-o unitate bugetara, presteaza ore suplimentare, ce se intampla cu aceste ore, daca angajatul isi inceteaza activitatea.
Nu are cum sa beneficieze de timp liber corespunzator, prin urmare i se pot plati aceste ore?
In legislatia actuala specifica unitatilor bugetare, nu am gasit prevazut acest lucru.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dadioana , utilizator 15:55, 24 Ianuarie 2014
1. In sectorul bugetar, de cativa ani incoace, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
Vedeti Legea nr.285/2010, Legea nr.283/2011, oUG nr.84/2012, OUG 103/2013 .

2. In caz de incetare a raportului de munca, legislatia in materie nu prevede o solutie de compensare in bani a orelor suplimentare.
In opinia mea, sunt incidente prevederile dreptului comun - art.123 C.mun., si anume :
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca nenormata lili2003stoica lili2003stoica exista legislatie in vigoare pentru sporul de 25% pentru munca nenormata? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)
Munca suplimentara cioncamihaela cioncamihaela orele suplimentare care nu pot fi acordate in termen de 60 de zile pot fi acordate in timp de un an? (vezi toată discuția)