avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... culpa...comuna sau exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

culpa...comuna sau exclusiva

in afara de probele pe care le administreaza, exista un temei legal in functie de care judecatorul sa aprecieze desfacerea unei casatorii din culpa comuna sau din culpa exclusiva a unui sot?
in afara de marturiile martorilor, exista prevazut in vreun cod temeiul functie de care sa se faca aceasta apreciere? (din culpa comuna sau din culpa exclusiva a unui sot).
Cel mai recent răspuns: Mihaela Andrei , Consilier juridic 23:10, 14 Aprilie 2009
ralu_2008 a scris:

in afara de probele pe care le administreaza, exista un temei legal in functie de care judecatorul sa aprecieze desfacerea unei casatorii din culpa comuna sau din culpa exclusiva a unui sot?
in afara de marturiile martorilor, exista prevazut in vreun cod temeiul functie de care sa se faca aceasta apreciere? (din culpa comuna sau din culpa exclusiva a unui sot).

Instanta este singura care decide a cui este culpa in desfacerea casatoriei, pe baza probelor administrate.
Hotărârea judecătorească trebuie să reprezinte actul final şi de dispoziţie al instanţei prin care se soluţionează, cu putere de lucru judecat, litigiul dintre părţi, fiind rezultatul operei de înfăptuire a justiţiei. Pentru părţi, hotărârea este destinată să pună capăt litigiului dintre ele şi să protejeze drepturi civile concrete, iar pentru societate, hotărârea judecătorească reprezintă un mijloc eficient de restabilire a ordinii de drept democratice şi de eficientizare a normelor de drept substanţial. Hotărârea judecătorească ar trebui să aibă şi un caracter educativ, prevenind încălcarea dreptului de către cetăţenii care, în situaţii similare, ar fi tentaţi să încalce drepturile subiective recunoscute de ordinea juridică.
Deosebit de importante pentru exercitarea unui control judiciar eficient asupra hotărârilor judecătoreşti sunt elementele privitoare la susţinerile pe scurt ale părţilor, respectiv excepţiile invocate, concluziile părţilor cu privire la admiterea sau respingerea acestora şi motivele care au stat la baza unor asemenea concluzii, hotărârea trebuie să facă menţiune cu privire la soluţionarea acestor excepţii şi la motivele de fapt şi de drept care au format convingerea instanţei de a le admite sau respinge.
Judecătorii trebuie să-şi exercite funcţia cu obiectivitate şi imparţialitate, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură. Judecătorii trebuie să fie imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor profesionale, fiind obligaţi să decidă în mod obiectiv, liberi de orice influenţe. ;)
In primul rand putem plecam de la inceput , odata cu cererea de chemare in judecata pentru divort in care se solicita : culpa comuna . Daca cereti culpa exclusiva a paratului va trebui sa motivati si sa demostrati . Depinde si de judecator , am vazut ca in zona mea se merge foarte mult pe culpa comuna . Dar sa va spun un caz unde fiecare dintre parti cerea altceva : Reclamanta devenita ulterior parata , pentru ca sotul a depus la termen o intampinare a cerut cupla comuna , iar sotul Parat - reclamant a cerut culpa excusiva , dupa aproape jumatate de an de proces ... finalul.... cupla comuna .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot divorta? irineagu irineagu Se poate divorta daca nu sunt decat 2 luni de la cununia civila?Va multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Divort de comun acord in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriri anaxorz anaxorz Buna ziua! Ar putea cineva sa-mi spuna care este modaliatatea de a divorta in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriei si nici nu exista ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii de urmat pt a divorta? giorgi17 giorgi17 Buna ziua, sunt casatorita de 1 an, eu si sotul meu locuim in casa parintilor lui, nu avem bunuri comune. Eu am un cdredit facut pe numele meu. Cu cateva ... (vezi toată discuția)