avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine are drept la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine are drept la mostenire?

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti cine are drept la mostenire in acest caz si in ce cote:
-persoana necasatorita si fara copii decedata intr-un accident de masina in Spania,lucra de mai multi ani acolo si avea asigurare;
-mama traieste, tatal este decedat, dar are o sora consangvina.
Din cate stiu eu asigurarea ar trebui sa se imparta intre mama si sora consangvina, dar va rog pe dumneavoastra sa ma lamuriti.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Roxis , utilizator 18:35, 24 Ianuarie 2014
Bună seara, conform art. 978 C.C., în cazul în care ascendenţii privilegiaţi ( mama) vin la moştenire în concurs cu colateralii privilegiati ( fraţi sau surori), moştenirea se împarte între aceştia în funcţie de numărul ascendenţilor privilegiaţi care vin la moştenire.
- în cazul în care la moştenire vine 1 singur părinte ( cum este cazul nostru ), acesta va culege 1/4, iar colateralii privilegiaţi ( sora ), indiferent de numărul lor, vor culege 3/4.
Fraţii şi surorile defunctului pot fi din căsătorie, din căsătorii diferite şi din adopţie - aici se includ numai fraţii şi surorile defunctului din adopţia cu efecte depline.
Va multunesc mult!
Imi spuneti va rog ce proceduri trebuie indeplinite avand in vedere ca accidentul s-a produs in Spania si tot acolo va avea loc si procesul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi ... elena cailean elena cailean Buna ziua, Sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi tata. Tatal este decedat de mult. moare si una din surori, necasatorita si fara copii, are ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire Lucky63 Lucky63 Buna seara! As dori sa stiu si eu va rog care este cota pe care o are o mama,respectiv sora mea dupa decesul fiicei ei care nu era casatorita si nu avea ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)