avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... transfer functionar public
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

transfer functionar public

Buna Ziua! As dori sa stiu daca ma poate lamuri cineva in legatura cu transferul functionarilor publici de la un compartiment sau serviciu la altul in cadrul aceleiasi institutii publice in cazul reorganizarii. S-a schimbat organigrama, ROF -ul.... iar mutarile de functionari de la un compartiment sau serviciu la altul vreau sa stiu in baza carei prevederi legale pot fi facute si daca presupun intr-un fel sau altul acordul functionarului in cauza. Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: puyku , utilizator 14:44, 13 Aprilie 2009
Codul Muncii
Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 45. - Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. in mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Art. 46. - (1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) in mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 47. - (1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) in cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
Art. 48. - Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Consilier juridic
V. Ioana-Iulica


E vorba de functionari publici la care se aplica prevederile Legii 188/1999. Cred ca termenul corect ar fi mutarea functionarului public de la un compartiment la altul in cadrul aceleiasi institutii, urmare a reorganizarii. Va multumesc!
Corect asa am inteles si bineanteles va sunt aplicabile dispozitiile Legii nr.188/1999, privind Statutul Functionarilor Publici, republicata, cu toate modificarile si completarile ulterioare.
Astfel temeiul legal il gasiti la:
Art. 91. - (1) Mutarea in cadrul altui compartiment al autoritatii sau institutiei publice poate fi definitiva sau temporara.
(2) Mutarea definitiva in cadrul altui compartiment poate avea loc in urmatoarele situatii:
a) cand se dispune de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea functionarul public, pe o functie publica vacanta de aceeasi categorie, clasa si grad profesional sau cu repartizarea postului corespunzator functiei publice detinute, cu respectarea pregatirii profesionale a functionarului public si a salariului acestuia. In acest caz este necesar acordul scris al functionarului public;
............................................................................................................................................................................................
c) in alte situatii prevazute de dispozitiile legale.
(3) Mutarea temporara in cadrul altui compartiment se dispune motivat, in interesul autoritatii sau institutiei publice, de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, pe o perioada de maximum 6 luni intr-un an, cu respectarea pregatirii profesionale si a salariului pe care il are functionarul public.
(4) Mutarea temporara sau definitiva in cadrul altui compartiment poate fi solicitata de functionarul public in cazul in care starea sanatatii, dovedita cu certificat medical, nu ii mai permite desfasurarea activitatii in acel compartiment. Mutarea se poate face pe o functie publica corespunzatoare, daca functionarul public in cauza este apt profesional sa indeplineasca noile atributii care ii revin.
(5) Daca mutarea se dispune in alta localitate, functionarul public beneficiaza de drepturile prevazute la art. 90 alin. (3).

Puteti sa refuzati, dar numai in conditiile prevazute de lege, si fireste cu riscul de a fi destituit din functia publica pe care o ocupati
As dori sa stiu care sunt conditiile in care poti refuza mutarea si care sunt consecintele.
Pai cred ca v-am spus deja.
Aveti dispozitiile specificate mai sus, iar consecintele sunt cele de destituire din functia pe care o detineti.
Daca ma insel puteti consulta si un alt specialist in drept administrativ.

Succes!

Alte discuții în legătură

Mutare si detasare danielacr danielacr Buna ziua! In cazul in care am fost mutata temporar la un alt compartiment 6 luni, se poate continua cu detasare 6 luni fara acordul meu? Multumesc. (vezi toată discuția)
Mutare post vacant (functie publica )dintr-un serviciu in alt serviciu viocorb@yahoo.com viocorb@yahoo.com cum se poate muta un post vacant ( functie publica) dintr-un serviciu in alt serviciu Ce acte trebuiesc emise si un baza caror articole din L188/1999 (vezi toată discuția)
Schimbare la locul de munca missy999 missy999 Va rog sa-mi spuneti daca se poate contesta decizia directorului in urmatorul caz: sunt angajata la o institutie de stat si in luna aprilie am nascut, dar mi-a ... (vezi toată discuția)