avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit nevoi personale. Calculul termenelor de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit nevoi personale. Calculul termenelor de prescriptie

Buna ziua! Am facut un credit in anul 2008 pe o perioada de 5 ani din care am platit doar 2 rate. In aprilie 2013 a fost admisa cererea de executare, iar luna curenta am primit somatie de la executor insotita de un proces verbal prin care s-a instituit sechestru pe autoturismul prop.pers.... Am incercat sa ma lamuresc cu privire la calcularea termenului prescriptiei dr de a cere executarea, insa concluzia la care am ajuns ...."cate bordee, atatea obicee" #-o....ba termenul incepe sa curga pentru fiecare rata neplatita, ba incepe sa curga de la data neachitarii a 3 rate, ba de la data cesiunii de creanta, ba de la data ultimei rate de achitat etc. Va rog sa-mi spuneti care este momentul de la care se calculeaza termenul de prescriptie :
-daca ar curge pt fiecare rata, inseamna ca eu ar trebui sa fiu obligat doar pentru ratele neachitate din aprilie 2010-2013;
-daca ar curge de la ultima rata de achitat...cam ambigua formularea...sa inteleg ca se refera la momentul la care ar fi trebuit achitata ultima rata din 2013 ?...ceea ce inseamna ca voi fi executat pt intreg creditul ? ...sau ultima rata de achitat se refera, de fapt, la prima rata neachitata?
A doua intrebare : se considera sustragerea bunului de la sechestru daca autoturismul in speta nu se afla in tara? In afara de sanctiunea suspendarii termenului, mai exista si alte sanctiuni in acest sens?
Cel mai recent răspuns: robix , utilizator 23:23, 24 Ianuarie 2014
Sa iei un credit si sa platesti doar 2 rate din 70 , asta da afacere financiara.

Nu exista modalitati diferite in care curge termenul de prescriptie, nu exista date diferite, exista doar acte care intrerup prescriptia.

Astfel, daca nu e decrarata scadenta anticipata, respectiv nu se trece la executarea silita pentru intregul credit, fiecare rata are termen separat de prescriptie a dreptului la executare silita.
Dupa declararea scadentei anticipate se intrerup toate termenelescrise pana atunci si tot ce datorati are un singur termen de prescriptie care incepe sa curga din acel moment.

Daca debitorul isi ascunde bunurile de la urmarire, curgerea termenului de prescriptie este suspendat.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita si implinirea termenului de prescriptie ioncamelia ioncamelia Buna ziua, As dori va rog un raspuns cat mai clar vav de termenul de executare silita dar si prescriptie in privinta unui credit bancar. acesta a fost ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)