avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită E procedura inscrierii somatiei in cartea funciara ...
Discuție deschisă în Executare silită

E procedura inscrierii somatiei in cartea funciara obligatorie la executare imobiliara?

Buna ziua,
Debitorul isi instraineaza imobilul (cu act v-c cu clauza intretinere) cu 4 zile inainte de primirea somatiei de plata de la executori. Noii proprietari isi intabuleaza dreptul in cartea funciara in 4 zile de la data actului notarial. Executorii incearca executarea imobiliara, dar li se respinge notarea somatiei in cartea funciara, pe motiv ca noii proprietari nu sunt debitori. Creditorul introduce actiune in instanta de revocare a actului de v-c pe cale pauliana (cerand si modificarea cartii funciare) si castiga partial (in sensul ca se constata inopozabilitatea actului in limita creantei, se revoca actul, dar se respinge modificarea cartii funciare). Sunt epuizate toate celelalte mijloace de executare (s-a infiintat o poprire pe venit (pensie), iar debitorul nu are alte bunuri urmaribile). Timp de jumatate de an de la sentinta de revocare nu se mai intreprinde nicio actiune de executare in dosar (in afara popririi), apoi executorii cer incuviintarea executarii imobiliare asupra tertilor dobanditori (pentru creanta fostului proprietar), cerere care - evident - se respinge.
Intrebarea este daca procedura de notare a somatiei imobiliare este obligatorie in cazul executarii imobiliare. Cu alte cuvinte, in cazul acesta concret, nu se poate executa imobilul, chiar daca s-a revocat actul, pentru ca noii proprietari au apucat sa isi intabuleze dreptul inaintea executorilor? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 14:10, 28 Ianuarie 2014
Nu se poate executa silit un imobil fara inscrierea somatiei in CF. In opinia mea trebuie facuta o noua cerere de inscriere a somatiei, cu atasarea sentintei din actiunea pauliana.
Jocandi Causa a scris:

Nu se poate executa silit un imobil fara inscrierea somatiei in CF.


Discutabil.. parerea mea.

Art. 821 al. 4 NCPC de exemplu prevede ca in cazul respingerii inscrierii somatiei, se va inscrie respingerea. Nu spune nicaieri ca nu se poate continua executarea, urmand ca aspectele sa fie clarificate printr-o eventuala contestatie la executare.
Asa ca eu cred ca se poate executa, inscrierea somatiei avand mai mult rol de publicitate, opozabilitate si stabilire a rangului.
Poate ca e discutabil.
La ce rang va referiti? Inscrierea somatiei nu confera niciun rang, confera doar inopozabilitate in ceea ce privesc drepturile reale dobandite de catre alte persoane, ulterior inscrierii somatiei.
Poate ca aveti oarecum dreptate in legatura cu continuarea executarii silite, dar faptul ca debitorul poate vinde oricand imobilul, iarvanzarea este opozabila creditorului urmaritor si adjudecatarului, ce spune? Ce valoare mai are executarea aia daca nu are niciun efect asupra imobilului?
Scuze pentru exprimarea defectuasa! Nu confera rang ci inopozabilitate si o ordine de preferinta la distribuirea sumelor rezultate din vanzarea imobilului in cazul in care exista mai multi debitori chirografari din aceeasi clasa. De exemplu, daca exista doua contracte de imprumut (fara ipoteca) sau 2 hotarari judecatoresti (pretentii/somatie de plata), cel ce si-a inscris primul somatia, isi va primi banii cu intaietate iar al 2-lea, se multumeste cu ce ramane.
In niciun caz nu confera preferinta. ordinea de distribuire este strict determinata de prevederile legale 563 VCPC/864 NCPC . Poate, pe NCPC confera anumite drepturi, cand esti creditor urmaritor, de ex sa suspenzi executarea silita. Ai prima sansa ca dosarele de executare sa se conexeze la tine daca ai pornit cel dintai executarea si ai actul de executare cel putin la fel de inaintat ca celelalte. in rest nu ai niciun drept suplimentar.

Alte discuții în legătură

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? catinf catinf Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? Va rog sa raportati raspunsul la urmatorul caz ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)
Act adjudecare Ofof Ofof Buna ziua... In luna ianuarie am participat la o licitatie, unde am fost declarata adjudecatar. Eu am adjudecat la pretul de 75 % (pretul de incepere al ... (vezi toată discuția)