avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită E procedura inscrierii somatiei in cartea funciara ...
Discuție deschisă în Executare silită

E procedura inscrierii somatiei in cartea funciara obligatorie la executare imobiliara?

Buna ziua,
Debitorul isi instraineaza imobilul (cu act v-c cu clauza intretinere) cu 4 zile inainte de primirea somatiei de plata de la executori. Noii proprietari isi intabuleaza dreptul in cartea funciara in 4 zile de la data actului notarial. Executorii incearca executarea imobiliara, dar li se respinge notarea somatiei in cartea funciara, pe motiv ca noii proprietari nu sunt debitori. Creditorul introduce actiune in instanta de revocare a actului de v-c pe cale pauliana (cerand si modificarea cartii funciare) si castiga partial (in sensul ca se constata inopozabilitatea actului in limita creantei, se revoca actul, dar se respinge modificarea cartii funciare). Sunt epuizate toate celelalte mijloace de executare (s-a infiintat o poprire pe venit (pensie), iar debitorul nu are alte bunuri urmaribile). Timp de jumatate de an de la sentinta de revocare nu se mai intreprinde nicio actiune de executare in dosar (in afara popririi), apoi executorii cer incuviintarea executarii imobiliare asupra tertilor dobanditori (pentru creanta fostului proprietar), cerere care - evident - se respinge.
Intrebarea este daca procedura de notare a somatiei imobiliare este obligatorie in cazul executarii imobiliare. Cu alte cuvinte, in cazul acesta concret, nu se poate executa imobilul, chiar daca s-a revocat actul, pentru ca noii proprietari au apucat sa isi intabuleze dreptul inaintea executorilor? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 14:10, 28 Ianuarie 2014
Haideti sa o luam altfel...

Avem doar 2 creditori (banci sa le spunem - se incadreza la 864 lit. h NCPC), credite fara ipoteca sau alte drepturi reale. Sunt chirografari, fac parte din aceeasi clasa de creditori si nu mai exista alti creditori.

incep executarea, iar primul isi inscrie somatia in CF in data de 01.01.2014. al 2-lea inscrie somatia in 10.01.2014 (nu stia de prima executare, are tot dreptul sa inscrie somatia). se conexeaza executarile si executorul primului creditor vinde imobilul la 10000 lei.
Primul creditor are de recuperat 7000 lei iar al 2-lea are de recuperat 5000 lei.

Cum impartiti banii?
Proportional cu creantele fiecaruia dupa ce luam cheltuielile de executare efectuate in fiecare din cele doua dosare.

In plus, daca incepe executarea un creditor chirografar si se inscrie la executare si o banca, ( fara sa aiba ipoteca deci doar chirografar si ea ) banca ia prima, abia apoi creditorul urmaritor, chirografar.

Si putem face un milion de scenarii.

La distribuire nu conteaza cine a cerut primul executarea silita. Conteaza doar titlul din care provine creanta. in functie de titlu se face distribuirea, conform ordinii stabilite de lege.

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
ContSters214341, utilizator
Jocandi Causa a scris:


In plus, daca incepe executarea un creditor chirografar si se inscrie la executare si o banca, ( fara sa aiba ipoteca deci doar chirografar si ea ) banca ia prima, abia apoi creditorul urmaritor, chirografar.


Asta stiam si eu.

Proportional nu cred (in cazul popririi este valabila) pentru ca avem art 826 spune

Inopozabilitatea unor drepturi Art. 826
Drepturile reale, precum si orice alte drepturi inscrise dupa notarea urmaririi imobilului in cartea funciara nu vor putea fi opuse creditorului urmaritor si adjudecatarului, in afara de cazurile expres prevazute de lege ori de cazul in care creditorul sau adjudecatarul s-a declarat de acord cu acel drept ori debitorul sau tertul dobanditor a consemnat sumele necesare acoperirii creantelor ce se urmaresc, inclusiv dobanzile si cheltuielile de executare.

orice alte drepturi inteleg si drepturile de creanta.
orice alte drepturi inteleg si drepturile de creanta.


Gresiti . .
Un drept real este dreptul subiectiv patrimonial pe temeiul căruia titularul său poate să exercite anumite puteri, prerogative asupra unui bun determinat, în mod direct ?i nemijlocit, fără interven?ia altei persoane

Dreptul de creantă este un drept civil, de care beneficiază o persoană care este subiect într-un raport juridic de obliga?ie, denumită creditor, de a pretinde celeilalte părti, denumită debitor, îndeplinirea obligatiei acesteia.

:)

Cititi cu atentie 563 alin 2 VCPC 864 alin 3 NCPC, mai clar decat scrie acolo nici eu nu as putea sa va spun ca gresiti.
banuiesc ca nu va ganditi ca aia e o ipoteza in care creditorii pornesc executarea in acelasi timp. ;)
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? catinf catinf Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? Va rog sa raportati raspunsul la urmatorul caz ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil ipotecat tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am doua credite ca persoana fizica: - un credit de nevoi personale de 10.000 euro la o banca ; - un credit imobiliar cu ipoteca rang 1 pe un ... (vezi toată discuția)
Act adjudecare Ofof Ofof Buna ziua... In luna ianuarie am participat la o licitatie, unde am fost declarata adjudecatar. Eu am adjudecat la pretul de 75 % (pretul de incepere al ... (vezi toată discuția)