avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire 1 luna celalalt parinte
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire 1 luna celalalt parinte

Buna ziua

Imi puteti spune ce se intampla daca celalat parinte (tatal) doreste sa intre in CIC pentru o luna, dupa cele 11 de CIC ale mamei insa realizeaza ca nu are acest drept din cauza unei interuperi in ultimele 12 luni ale sale?
Am inteles (i s-a spus la primarie) ca mama are dreptul sa isi ia si aceasta ultima luna de CIC si va fi platitata ca si celalalte.

Imi puteti spune va rog care este justificarea legala pentru aceasta situatie sau este doar una logica?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: doriacristina , utilizator 16:25, 24 Ianuarie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...

3. Asadar daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC va beneficia mama de aceasta indemnizatie pe toata durata de CCC.
Am inteles. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Decizie de suspendare crestere copil pana la varsta de 2 ani GabrielaRidegu GabrielaRidegu Buna seara, Daca o angajata intra in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani ai copilului, cum se completeaza decizia de suspendare? Exemplu: ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului lary83 lary83 Buna dimineata.Am intrat in concediu pentru cresterea copililui pe 24 12 2012 <am nascut pe data de 12 11 2012> am fost la casa de pensii sa-mi iau o ... (vezi toată discuția)