doberv a scris:
eu sunt de parere ca na este rau . cemi se pare mie nefiresc este ca nu se mai pedepseste fapta aceluia care consuma alcool dupa producerea unui accident . intre noi fie vorba , daca unul e beat si face un accident apoi fuge de la locul accidentului si il descopera dupa cateva ore acesta va fi judecat doar pentru parasirea locului accidentului si nu mi se pare chiar in regula.
Pai in cazul consumul de alcool dupa producerea unui accident ne lamureste art. 78 din OUG 195/2002 ce se intampla.
ART. 78
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
(2) În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile alin. (1), se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.
Intr-adevar in cazul in care fuge de la locul accidentului va ramane doar aceea infractiune, care si in NCP este sanctionata la fel ca in OUG 195/2002 de la 2 la 7 ani.
Mie, mi se pare ca va ridica probleme si intervalul mare de timp intre depistare si prelevare in functie de curba Widmark, dacă depistarea a avut loc imediat după consumul de alcool, deci în faza de absorbţie,ascendenta, si ajungi intr-un interval mai lung de timp la prelevare, valoarea alcoolemiei este posibil sa treaca peste pragul legal, sau daca te prinde in faza de eliminare, descendenta, este posibil pana ajungi la prelevare, alcoolemia sa scada sub prag si sa scapi.Astfel,consider necesar sa existe totusi un interval obligatoriu in care sa fi dus la recoltare, mi se pare nefiresc ca legea sa se aplice la fel, fie ca ajungi 10 min, fie ca ajungi in 2 ore, de exemplu, adica in functie de ce bafta ai.