avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante in lumina Noului Cod Penal

ART. 336 Legea 286/2009
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

La intrarea in vigoarea a NCP, art.87 din OUG 195/2002 se va abroga, aceasta infractiune va fi prevazuta si pedepsita in NCP la art.336, care practic va prelua dispozitiile art.87 alin.1,2, si 4 din OUG 195/2002.
In cazul alin.1 si alin.2 s-a introdus pedeapsa alternativa a amenzii penale.
Noutatea absoluta, consta insa in faptul, ca determinarea concentratiei de alcool in sange relevanta pentru retinerea acestei infractiuni, se face la momentul prelevarii probelor biologice, fara posibilitatea unei recalculari ulterioare.



Chestiunea este relativa cumva si se poate intampla ca inculpatul sa declare aiurea oricum...
Ideea este ca se putea scapa in caz de recalculare a alcolemiei dupa ce aveau o alcolemie peste limita legala.
Am avut astfel de situatii si probabil ca nu voi mai avea...

Recalcularea in defavoarea inculpatului nu prea se cerea...
Recalcularea in defavoarea inculpatului nu prea se cerea...


Eu va spun ca se cere, sunt parchete care cer calculul retroactiv indiferent de rezultat, am practica pe astfel de cazuri destul de mare.
pai art 78 di oug 195/2002 nu va mai fi in vigoare si dupa intrarea in vigoare a ncp nu va mai fi pedepsit.
Cand intra in vigoare NCP, pot fi fapte savarsite sub imperiul legii vechi, in cursul urmaririi penale sau judecatii si atunci se aplica legea favorabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate întâmpla dacă inițial am fost testat cu etilotestul, dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice? Adrian Chisiu Adrian Chisiu daca nu am fost testat cu etilotestul inițial , dar ulterior am refuzat recoltarea de probe biologice , ce se inatmpla ? (vezi toată discuția)
Alcoolemie etilotest 0,49 proba1 0,85 proba2 1,25 mtigbg mtigbg Un individ mi-a tamponat masina pe care o conduceam, neacordandu-mi prioritate. La etilotest a iesit el cu 0, eu cu 0,49. Prima proba de sange mi s-a luat la ... (vezi toată discuția)
Dosar penal alcoolemie 0,45 tgrut tgrut Buna ziua, Ce se poate întâmpla dacă ți s-a întocmit dosar penal prin constatarea unei alcolemii de 0,45 ( după ce a intrat cu mașina într-o gard, a ... (vezi toată discuția)