avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

1)Care este perioada maxima de concediu fara plata care se poate acorda?
2)Ce documente se intocmesc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:54, 26 Ianuarie 2014
1. Potrivit dispozitiilor art.153 alin.(1) din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Durata concediului fara plata se stabileste, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. Angajatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concediu fara plata in conditiile prevazute de art. 25 din H.G nr. 250/1992 potrivit carora, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acest drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata
b) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.

3. Prin urmare, in lipsa unor prevederi aplicabile angajatorului, durata CFP se poate stabili prin negociere.

4. Salariatul va solicita in scris acordarea a .... zile de CFP. Concediul fara plata nu reprezinta un caz de suspendare obligatorie a contractului individual de munca.
In practica, anagajatorii emit decizii de suspendare a c.i.m. , iar perioada CFP o completeaza si o tranmsit in REVISAL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata doinam24 doinam24 Care este numarul maxim de zile de concediu fara plata ,intr-un an,de care poate beneficia un angajat in domeniul public? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata debutant pop1234 pop1234 As dori sa stiu daca un functionar debutat poate avea dreptul la concediu fara plata si care ar fi durata maxima? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata la bugetari denisa2011 denisa2011 Buna seara am un amic care vrea sa intre in CFP timp de trei luni la o instituitie publica, contabila de acolo i-a spus ca nu se poate acorda decat 30 zile.Ma ... (vezi toată discuția)