avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA si somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA si somaj

Buna ziua!Sunt medic specialist somer. Mi-am gasit de munca la mai mult de 50 km de localitatea de domiciliu cu program normal de lucru (7 ore) ca persoana fizica autorizata. Intrebarea mea este voi beneficia de prima de incadrare si de cele 7 salarii minime ca urmare a schimbarii domiciliului daca ma voi angaja cu contract de colaborare? Raspunsul celor de la somaj a fost :"nu este stipulat in lege, vedem cand veniti".Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
ElenaGe, utilizator
Cel mai recent răspuns: pacurar , utilizator 17:53, 27 Ianuarie 2014
1. Activitatea de PFA este o activitate independenta, nu este o activitate bazata pe un contract individual de munca (adica o activitate dependenta) si nu se incadreaza in prevederile la care faceti referire din Legea 76/2002.

2. Fiind in somaj indemnizat puteti cumula indemnizatia de somaj cu un venit din PFA daca acest venit este sub 500 lei lunar.
Multumesc pt raspuns! As mai avea o intrebare...din ce am inteles eu din codul fiscal o activitate devine dependenta daca de exemplu beneficiarul respecta conditiile de munca impuse de platitor cum ar fi in cazul meu programul de lucru de 7 ore zilnic, venitul fiind fix. In acest caz se mai poate incheia contract de colaborare prin PFA? Mentionez faptul ca unitatea medicala respectiva doreste sa incheie contract cu casa pt decontarea consultatiilor pe care le voi acorda.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
ElenaGe, utilizator
Da, unitatea medicala poate incheia contract de colaborare cu dvs, ca PFA si daca ei au contract cu Casa de sanatate. In cazul dvs, problema care se pune este daca mai ramaneti in somaj, pt ca probabil venitul pe care-l veti obtine ca PFA (pt 7ore) va depasi idemnizatia de somaj. Atunci vi se intrerupe somajul, dvs trebuie sa anuntati AJOFM.
Insa ar trebui sa va faceti un calcul cum ar fi mai avantajos pt dvs sa colaborati cu Unitatea respectiva sau sa va angajati cu Contract de munca si in acest din urma caz ati avea si beneficiile despre care ati intrebat initial.
Ca PFA dvs trebuie sa platiti nu numai impozit ci si contributiile pt pensie si sanatate. Consultati un economist pe plan local si faceti-va niste calcule.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
pacurar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate desfasurata ca pfa andrei112 andrei112 Buna ziua eu sunt lucrator comercial si mi sa cerut la munca sa imi fac PFA si nu stiu ce sa fac daca este bine sau nu va rog sa ma ajutatii si pe mn (vezi toată discuția)
Contract colaborare si pfa nicole24 nicole24 Buna ziua, care este cea mai buna varianta de a lucra cu o firma in situatia in care aceasta nu doreste CIM. Si care sunt taxele care trebuiesc platite catre ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sunt medic specialist si mi s-a propus un contract ... Dr. AM Dr. AM Buna seara, Sunt medic specialist si mi s-a propus un contract de colaborare la o clinica privata si in acelasi timp voi avea program de lucru cu CAS. Mi s-a ... (vezi toată discuția)