avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Control Medicina MUNCII - Hepatita C
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Control Medicina MUNCII - Hepatita C

Buna seara. Am si eu o intrebare si sunt foarte nelamurita si astept un raspuns clar de la dumneavoastra. Va multumesc. Sunt profesoara si de curand am descoperit ca m-am imbolnavit de hepatita C. Conform legii 1169 din dec 2011 hepatita virala este catalogata ca si contraindicatie. Ce inseamna contraindicatii fie ele si relative? Ce se va intampla in momentul cand va veni medicul de medicina muncii? Va trebui sa ii spun adevarul? In situatia mea ma poate impiedica medicul de medicina muncii sa imi continui activitatea? Mentionez ca am 36 de ani. In ce conditii mi se pot da avizele: inapt temporar sau inapt sau apt conditionat?
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
mcvtzr, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:44, 27 Ianuarie 2014
Din cate stiu, e virala si se trateaza. Asta inseamna concediu medical. Nu stiu sa fie in lista bolilor care interzic exercitarea profesiei. Intrebati un medic.
Va referiti probabil la HG nr. 1169/ 25.11.2011 de modificare si completare a HG nr. 355/ 2007 privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
In anexa 1 la HG nr. 1169/ 2011 se mentioneaza la
pct.3 Contraindicaţii:
a)contraindicaţiile sunt relative; ele necesită evaluarea raportului dintre gravitatea bolii şi factorii constitutivi ai condiţiei de muncă şi evaluarea efectuată de către medicul de medicina muncii;
b)inaptitudinea psihologică datorată lipsei potenţialului atitudinal şi aptitudinal psihologic profesional reprezintă contraindicaţie pentru ocupaţia/ funcţia sau locul de muncă respectivă/ respective;
c)contraindicaţiile menţionate sunt valabile atât pentru examenul medical la angajare, cât şi pentru examenul medical periodic.
pct.4 Observaţii:
a)bolile acute, până la vindecarea lor, constituie contraindicaţii absolute;
b)medicul de medicina muncii poate solicita, dacă consideră necesar, pentru confirmarea unui diagnostic, examenul unui medic de altă specialitate, dar decizia de aptitudine în muncă îi aparţine în totalitate.
Dvs. puteati "descoperi" ca sunteti bolnava de hepatita C numai in urma unui consult medical de specialitate, trimisa fiind de medicul de familie. Medicul de familie colaboreaza cu medicul specialist de medicina muncii si au obligatia conform HG nr. 355/ 2007 sa se informeze reciproc.
Dupa cum observati decizia de a primi INAP, APT CONDITIONAT apartine medicului specialist de medicina muncii.
Hepatita C se trateaza si pe perioada tratamentului medical beneficiati de concediu medical.
Ca dascal, personal consider ca aveti o obligatie in plus (morala), ca fara a astepta controlul medical periodic, sa luati dvs. legatura cu medicul specialist de medicina muncii cu care scoala are incheiat contract de prestari servicii medicale si sa il anuntati de boala de care suferiti.
Gasiti multe date despre Hepatita C pe internet. De exemplu aici: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sufar de astm bronsic. pot fi declarat inapt in fisa de evaluare de la medicina muncii in cazul unui consult pentru angajare? RolandSachelarescu RolandSachelarescu Buna ziua. Azi am o programare pentru examenul de medicina muncii la un job foarte bine platit. Este un job de birou, conditii normale de munca. Nu am de gand ... (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Bolnav cu virus c rosuam05 rosuam05 Buan ziua, Spuneti-mi va rog daca exista anumite domenii de activare a unui bolnav cu virusul C. Spre exemplu in industria alimentara, ca si tehnolog, se ... (vezi toată discuția)