avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Sufar de astm bronsic. Pot fi declarat inapt in fisa ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Sufar de astm bronsic. Pot fi declarat inapt in fisa de evaluare de la medicina muncii in cazul unui consult pentru angajare?

Buna ziua. Azi am o programare pentru examenul de medicina muncii la un job foarte bine platit. Este un job de birou, conditii normale de munca. Nu am de gand sa comit fals in declaratii si sa ascund faptul ca am astm bronsic, in cazul in care medicul ma intreaba. Sunt insa foarte ingrijorat ca as putea fi declarat inapt datorita faptului ca sunt astmatic. Exista prevederi legale privind bolile care constituie un motiv de a fi declarat inapt pentru munca de birou, in cazul meu?

Mentionez ca la locuri de munca anterioare, am fost intrebat daca sufar de boli grave, gen epilepsie sau diabet si am spus ca nu. Insa, nu am fost intrebat si despre astm si nu am mentionat acest lucru.

De asemenea, imi controlez terapeutic astmul cu bronhodilatator ventolin si nu am mai avut o criza demult, insa mai tusesc la raceli.
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
RolandSachelarescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:40, 13 Februarie 2018
Probabil, va referiti la o examinare medicala in vederea angajarii.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor stabileste in preambul la anexa 1 (pentru locurile de munca care nu au nominalizata fisa de examinari medicale, interdictii, etc. - posibil cazul dvs, daca este vorba doar de munca de birou in conditii normale)
3. Contraindicaţii:
a) contraindicaţiile sunt relative; ele necesită evaluarea raportului dintre gravitatea bolii şi factorii constitutivi ai condiţiei de muncă şi evaluarea efectuată de către medicul de medicina muncii;
b) inaptitudinea psihologică datorată lipsei potenţialului atitudinal şi aptitudinal psihologic profesional reprezintă contraindicaţie pentru ocupaţia/ funcţia sau locul de muncă respectivă/ respective;
c) contraindicaţiile menţionate sunt valabile atât pentru examenul medical la angajare, cât şi pentru examenul medical periodic.
4. Observaţii:
a) bolile acute, până la vindecarea lor, constituie contraindicaţii absolute;
b) medicul de medicina muncii poate solicita, dacă consideră necesar, pentru confirmarea unui diagnostic, examenul unui medic de altă specialitate, dar decizia de aptitudine în muncă îi aparţine în totalitate;
c) pentru lucrătorii care nu se regăsesc în fişele din prezenta anexă, examenul medical periodic va fi reprezentat de examenul clinic general anual;
Pct.3 lit.a) se refera faptul ca medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale va evalua starea dvs. de sanatate (astmul) legat de riscurile profesionale identificate si evaluate de angajator pentru locul de munca/ psotul de lucru/ meseria pe care o veti desfasura si va decide.
Legat de pct.4 lit.b) medicul poate cere de la medicul dvs. de familie, daate privind afectiunea dvs. pentru a vedea evolutia acesteia in timp. Decizia finala apartine medicului specialist de medicina muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control medicina muncii - hepatita c mcvtzr mcvtzr Buna seara. Am si eu o intrebare si sunt foarte nelamurita si astept un raspuns clar de la dumneavoastra. Va multumesc. Sunt profesoara si de curand am ... (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Examinare psihologica salariati Radu Aura Radu Aura Este legal ca un angajator sa decida examinarea psihologica, periodica, in mod obligatoriu, a tuturor angajatilor? Mentionez ca examinarea psihologica este ... (vezi toată discuția)