avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dr. la mostenire sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dr. la mostenire sau nu?

buna ziua,

bunicii mei au avut doua fice, una a fost mama mea care a murit cand m-am nascut si matusa mea. Acum 9 ani bunicii mei au vandut o padure iar banii au impartit intre mine si matusa mea. La primirea banilor eu cu matusa am facut un proces verbal de predare-primire, dar pe langa aceasta ea a inclus si o fraza pe care am vazut mai tarziu " .... a primit suma de ... lei reprezentand partea lui de mostenire dupa mama lui...".Acest proces verbal a fost semnat de catre mine si matusa si doi martori dar nici unul dintre bunici nu a semnat. Intre timp bunicul a murit si acum doua luni a murit si bunica mea dar fara sa zica care ce mosteneste. Averea este estimata la o suma de 5-6 ori mai mare decat am primit eu atunci.
intrebarea mea este daca mai am dreptul la jumatatea din mostenire lasata de bunici sau prin hartia pe care am semnat-o eu am primit deja partea de mostenire.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 17:14, 13 Aprilie 2009
Mostenirea sau succesiunea reprezinta transmiterea patrimoniului (activ si pasiv) apartinand unei persoane fizice
decedate catre una sau mai multe persoane fizice aflate in viata (sau concepute dar nenascute inca), catre una sau mai
multe persoane juridice in fiinta, ori, in lipsa acestora, Statului.

Cuvantul mostenire (succesiune) este folosit si pentru a desemna patrimoniul lasat de defunct, care se transmite
mostenitorilor, adica masa succesorala lasata de defunct succesorilor sai legali sau testamentari.

In cateva cuvinte, atata timp cat batranii erau in viata nu poate fi interpretat ca o impartire a mostenirii. Aveti dreptul la cota legala din mostenire in mom de fata.
Cred ca aveti dreptul si mai cred ca acea hartie a fost semnata strict pentru suma de bani primita atunci. Cereti ajutorul unui avocat si mergeti la notar sa faceti o declaratie de acceptare pura si simpla a mostenirii.( acceptarea trebuie facuta in termen de 6 luni de la deces). Oricum acea "clauza" este in opinia mea nula.

succes
av. Ileana Schwarz
Doar tu si matusa ta sunteti mostenitori?
Ideea e ca tu ai primit partea ta de "mostenire" prin acel proces-verbal, in ceea ce priveste padurea, nu intreaga mostenire.
Atunci cand se deschide succesiunea, si se imparte mostenirea, se vor avea in vedere bunurile din momentu respectiv, adica bunurile ramase dupa bunica ta, daca era vorba de patrimoniul ei.
Si apropo, patrimoniul era al bunicii tale, sau ea era simpla mostenitoare ca si sotie, dupa bunicul tau?....ai prezentat cam vag problema...

Oricum, bafta!
Nu se poate dispune de ceva ce nu există, în speţă de ceea ce ar fi reprezentat moştenirea dumneavoastră după moartea bunicilor, ei fiind în viaţă la momentul împărţirii banilor primiţi pentru pădure, deci nu se punea atunci problema unei moşteniri. Cred şi eu cum s-a spus mai sus că partea aceea de moştenire inclusă în text, după mama lui, se referă la partea din pădure, şi că aveţi dreptul în continuare la moştenire. Repet, nu cred că se putea dispune de motenire, din moment ce bunicii erau în viaţă, şi nici măcar nu au semnat actul respectiv.
Nu are importanta la ce se refera acel proces erbal. Orice intelegere asupra unei mosteniri nedeschise este nula, prin urmare chiar daca ar fi scris acolo ca renunta la mostenire, acel act era nul.
Domnule leventee aveti dreptul la o cota de 1/2 din toate bunurile ce compun masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema pisicutza pisicutza Buna ziua! Ca toata lumea am si eu niste nelamuriri Bunicul meu a murit pe 02.08.2009 el a avut 6 copii dintre care unul (tatal meu)a decedat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire silvia claudia silvia claudia Buna ziua . Mama trebuie sa faca mostenirea dupa parinti, ele erau 2 surori, dar matusa a murit si are o fata majora. Aceasta mostenire se imparte intre mama ... (vezi toată discuția)
Mosteniri si partaj Criulescu Criulescu Buna seara! Speta: divort pronuntat in noiembrie 2007, cu minor incredintat mamei partaj initiat de fostul sot, in care solicita jumatate din valoarea ... (vezi toată discuția)