avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescrierea faptelor in noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescrierea faptelor in noul cod penal

Buna ziua!
Am fost condamnat definitiv la 4 si respectiv 5 ani inchisoare pentru 2 fapte de furt calificat savarsite in 2006,iar condamnarea a fost pronuntata in iunie 2008.
Pe numele meu a fost emis un mandat european pe 14 ianuarie 2014.
Conform noului cod penal orice infractiune condamnata cu inchisoarea de la 1 la 5 ani se prescrie in 5 ani.
inca nu m-am predat,insa intentionez sa fac asta in scurt timp,insa nu ar trebui din moment ce au trecut 6 ani de la ramanerea definitiva a condamnarilor,la 1 februarie odata cu intrarea noului cod sa se prescrie fapta?
multumesc
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
rodica1985, utilizator
Art.155 Termenele de prescriptie a raspunderii penale
(1) Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:
a) 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;
c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an dar care nu depaseste 5 ani;
e) 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda;
(2) Termenele prevazute in prezentul articol incep sa curga de la data savarsirii infractiunii. In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni iar in cazul infractiunilor de obicei, de la data savarsirii ultimului act.
(3) In cazul infractiunilor progresive, termenul de prescriptie a raspunderii penale incepe sa curga de la data savarsirii actiunii sau inactiunii si se calculeaza in raport cu pedeapsa corespunzatoare rezultatului definitiv produs.
(4) In cazul infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale, savarsite fata de un minor, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data la care acesta a devenit major. Daca minorul a decedat inainte de implinirea majoratului, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data decesului.

Art. 156 Intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale
(1) Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza.
(2) Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie .
(3) Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de intrerupere priveste numai pe unii dintre ei.
(4) Termenele prevazute in art. 155, daca au fost depasite cu inca o jumatate, vor fi socotite indeplinite oricate intreruperi ar interveni.
(5) Admiterea in principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face sa curga un nou termen de prescriptie a raspunderii penale.
Are cineva vreun raspuns?
pai tu ai de executat 5+4 ani adică 9 ani ?
conform răspunsului de mai sus pentru doar 5 ani de pedeapsa (fără 1 zi in plus ) prescrierea era de 5 ani iar pentru 5+4=9 ani prescrierea era in 8 ani .
@rodica 1985:
Sunteti in eroare, in cazul prezentat de dvs nu trebuie sa va uitati la prescriptia raspunderii penale, ci la prescriptia executarii pedepsei.
ART. 162 c.p.
Termenele de prescripţie a executării pedepsei
(1) Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.
(2) Termenele prevăzute în alin. (1) se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă.
(3) În cazul revocării sau anulării amânării aplicării pedepsei, suspendării executării pedepsei sub supraveghere ori liberării condiţionate, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare sau anulare a rămas definitivă.
(4) În cazul revocării liberării condiţionate, în condiţiile art. 104 alin. (1), termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă şi se calculează în raport cu restul de pedeapsă neexecutat.
(5) În cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, termenul de prescripţie curge de la data când hotărârea de înlocuire a rămas definitivă şi se calculează în raport cu durata pedepsei închisorii.
(6) Pedepsele complementare aplicate persoanei fizice şi măsurile de siguranţă nu se prescriu.
(7) Prin pedeapsa ce se execută se înţelege pedeapsa stabilită de instanţă, ţinându-se cont de cauzele ulterioare de modificare a acesteia.

Reglementări anterioare:
- alin. (1) lit. a): art. 126 alin. 1 lit. a) din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. a): art. 130 din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. b): art. 126 alin. 1 lit. b) din vechiul Cod penal
- alin. (1) lit. c): art. 126 alin. 1 lit. c) din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 126 alin. 3 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 130 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 126 alin. 4 din vechiul Cod penal
- alin. (6): art. 126 alin. 5 din vechiul Cod penal

ART. 163
Întreruperea cursului prescripţiei executării pedepsei
(1) Cursul termenului de prescripţie a executării pedepsei se întrerupe prin începerea executării pedepsei. Sustragerea de la executare, după începerea executării pedepsei, face să curgă un nou termen de prescripţie de la data sustragerii.
(2) Cursul termenului de prescripţie a executării se întrerupe şi prin săvârşirea din nou a unei infracţiuni.
(3) Cursul termenului de prescripţie a executării pedepsei amenzii se întrerupe şi prin înlocuirea obligaţiei de plată a amenzii cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 127 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 127 alin. 1 din vechiul Cod penal

ART. 164
Suspendarea cursului prescripţiei executării pedepsei
(1) Cursul termenului prescripţiei executării pedepsei este suspendat în cazurile şi condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală.
(2) Prescripţia îşi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 128 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 128 alin. 3 din vechiul Cod penal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat de exexutare in lipsa art. 122 Gianirossi Gianirossi Conducere fara permis, pedeapsa 3 ani si 2 luni!Eu am parasit tara in 2010, actiunea s a petrecut in 2009 iulie, sunt mai bine de 5 ani de cand s a perrecut ... (vezi toată discuția)
Mandat de executare a pedepsei alexmit alexmit Rog sa ma lamuriti si pe mine care este perioada in care punerea in aplicare a MEPI creaza efecte juridice. Exemplu, mandat de 2 ani cu exec in regim detentie- ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu executare, condamnat plecat in strainatate andrei1987tymy andrei1987tymy am si eu o intrebare sunt plecat in strainatate si am o pedepasa de un an cu executare ce se poate intampla cat timp ar trebui sa nu mai vin acasa ?? (vezi toată discuția)