avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie civila

Buna seara ! Sunt in somaj de 4 luni si am gasit o oferta de munca , pe termen limitat , dar numai cu conventie civila ! Intrebarea mea este : daca voi fi acceptata in acest program si voi semna aceasta conventie civila , imi voi pierde somajul ? Avand in vedere ca locul respectiv de munca va dura in jur de 1-2 luni , as prefera sa-mi pastrez somajul ( fiind totusi un venit mic, dar sigur , pana ce voi gasi ceva pe termen nelimitat )si nu stiu daca se poate in aceste conditii !
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters79307 , utilizator 22:55, 15 Aprilie 2009
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;(valoarea indicatorului social de referinta este actualmente de 500lei)
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Legea nr. 76/2002 prevede:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
a) la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni;

..........................................
Art. 45. - (1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
.............................................................
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni;

..................................................
Art. 17. - (1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
.........................................................
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile.

............................................
Art. 38. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
......................................................
k) incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile;

In opinia mea, daca este vorba doar de angajarea exclusiv pe baza unei conventii civile pe o durata de 2 luni, indemnizatia de somaj se suspenda potrivit dispozitiilor art. 45 lit. c din lege. Asta in situatia in care pentru acea conventie civila se achita de catre angajator impozite si taxe, respectiv cand acea conventie este declarata si nu la "negru"...;)
Normă metodologică din 20/02/2002
Versiune actualizata la data de 18/02/2008 de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
Art. 15. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice în mod independent şi de asociaţiile familiale în baza autorizaţiei de funcţionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale, precum şi activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri ! Din spusele dvs. , am dedus ca pot lua somajul integral, in continuare, daca prin conventia respectiva nu castig mai mult de 500 lei /luna ! E bine ce am inteles ( nu prea le am cu interpretarea legilor ) !? Tin sa precizez ca este vorba de o angajare temporara in APIA , ca operator calculator pentru introducerea de date , si inca nu stiu cum va fi platita aceasta activitate ! D-na secretara de acolo mi-a spus ca nu-mi pierd somajul , pentru ca au mai fost cazuri ca mine, si nu au fost influentate de aceasta conventie civila ! Nici nu stiu cum sa procedez ! Ce ma sfatuiti ?As vrea totusi sa nu stau numai la cei 510 lei pe care-i primesc de la somaj , pana imi gasesc un loc de munca adecvat , dar nici sa dau vrabia din mana pe cioara din par !
Da, parerea mea este ca nu veti pierde indemnizatia de somaj daca veti primi sub 500 de lei/luna contravaloare prestatii in conventia civila

Alte discuții în legătură

Cum este mai rentabil: cim sau conventie civila? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Vreau sa angajez traducatori cu carte de munca si vreau ca suma sa varieze de la o luna la alta, care sunt impozitele (toate cheltuielile) pe care ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii ContSters81546 ContSters81546 Buna seara, Am si eu o nelamurire si am nevoie de un sfat sa stiu cum sa procedez. In momentul de fata sunt somera, insa as avea posibilitatea sa desfasor ... (vezi toată discuția)
Conventii civile moraruc moraruc Buna ziua, Mai sunt valabile conventiile civile de prestari servicii?daca da,in ce conditii?? (vezi toată discuția)