avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor

Buna seara,
Un accident rutier in urma cu vreo sase luni a produs moartea tatalui meu si ranirea grava a mamei (care a supravietuit). Abia azi a reusit sa ajunga la banca unde isi tineau economiile si acolo i s-a spus ca pentru a putea avea acces la bani trebuie sa vina cu un certificat de mostenitor (chiar de si ea era trecuta ca imputernicit).
Precizez ca mai aveau in proprietate comuna un apartament.
Noi, cei doi fii ai lor, dorim ca apartamentul precum si suma de bani din banca sa-i revina mamei noastre in totalitate.

Ce anume trebuie facut acum? Si unde anume, la un avocat sau la un notar?
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 21:20, 28 Ianuarie 2014
Succesiunea se dezbate la notar.
Mergeti si deschideti succesiunea.
Dvs si fratele trebuie sa dati o declaratie prin care spuneti ca renuntati la cotele ce vi se cuvin din succesiunea dupa tatal Dvs.
In acest fel mama mosteneste atat banii cat si cota din apartament care apartine tatalui Dvs.
Multumesc pentru raspuns.
Intre timp am mai cautat pe net si am gasit urmatoarele:
-"renunţarea in favorem reprezintă în realitate acte de acceptare a moştenirii însoţite de acte de înstrăinare între vii a drepturilor succesorale, cu toate consecinţele acceptării şi transmiterii drepturilor succesorale."
Asta inseamna ca la succesiune trebuie sa acceptam cotele parte a mostenirii si sa facem apoi donatie sau cum?
si:
-"Renunţătorul devine străin de orice drept succesoral, dar şi de orice eventuale datorii sau sarcini ale moştenirii. Partea renunţătorului, atât activul cât şi pasivul, revine comoştenitorilor sau se va deferi moştenitorilor subsecvenţi acceptanţi care o vor dobândi ab initio, din momentul deschiderii succesiunii, direct de la defunct, potrivit regulilor devoluţiunii moştenirii;"
Adica daca noi, copii defunctului, facem doar simpla renuntare, nu cumva cota succesorala a mamei noastre nu va fi de 100% ci va intra in concurs cu alti ascendenti ?!!!
Cotele sunt asa: mama Dvs are 1/4 iar copii aveti 3/4 (impreuna).
Daca renuntati, nu trebuie sa faceti niciun act de donatie sau alte acte de instrainare.
Mama Dvs. va ramane mostenitoare a intregii mase partajabile si nu va intra in concurs cu alti mostenitori.

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.




Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.

Azi am fost la un notar si mi-a zis urmatoarele:
-daca eu si fratele meu renuntam la cotele mostenirii, el ca notar este obligat sa anunte orice alti posibili mostenitori, respectiv unchi, veri, etc, si ca acestia vor putea sa ceara cota parte!
-daca noi copii acceptam mostenirea, si vrem sa-i transmitem mamei respectivele cote, atunci ne va mai lua cu nustiu cati bani in plus (o suma relativ considerabila).
-oricum ar fi, el, notarul, ne-a sfatuit ca sa nu renuntam la cotele noastre atat timp cat ne intelegem bine ( cei doi fii si mama); certificatul de mostenitor va mentiona pe toti trei, banii din banca ii vom ridica toti trei impreuna(si deci ii vom putea da mamei noastre atunci), iar la o eventuala vanzare a apartamentului va fi necesara semnatura tuturor.
-la inceput mi-a zis ca costul procedurii va fi undeva la vreo 300-400 ron dar la final mi-a spus ca va trebui sa faca evaluarea apartamentului si ca toata procedura, dezbatere mostenire/certificat mostenitor ne va costa vreo 1% din valoarea apartamentului precum si 1% din totalul sumelor din banca.

PS: Mi se pare absolut nedrept ca doi soti muncesc o viata si daca reusesc sa faca economii pe care sa le depuna la banca, acolo nu se pot face doi titulari ci doar un titular si un imputernicit; in cazul mortii celui care fusese pus titular, banca il scoate pe celalalt sot din acte, imputernicitul (sotul/sotia) pur si simplu nu mai exista, de parca n-ar fi fost si banii sai! Si apoi esti nevoit ca pentru ati vedea banutii inapoi (adica nu mai ai nici macar jumatatea care ti se cuvine de drept) sa faci fel de fel de demersuri (printre care si a da 1% din bani) pentru a-i putea recupera... Nici nu vreau sa-mi inchipui ce se intampla in familiile care nu se inteleg...

Alte discuții în legătură

Succesiune tata decedat promocris promocris Buna ziua .Tatal meu a murit si as vrea sa deschid succesiune dupa el. Mosteniori sunt mama mea, eu si fratele meu, plus un frate vitreg .Din cate stiu eu, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa tata nicoleta2007 nicoleta2007 Buna ziua, am si eu o intrebare legata de succesiune. Tatal meu a decedat anul trecut in luna iulie. Fiindca actele apartamentului in care locuia impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)