avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZBATERE SUCCESIUNE DUPA TATA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZBATERE SUCCESIUNE DUPA TATA

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de succesiune.
Tatal meu a decedat anul trecut in luna iulie. Fiindca actele apartamentului in care locuia impreuna cu mama mea erau numai pe numele lui si sunt probleme legate de contractele de utilitati care trebuie modificate, mama a fost nevoita sa faca dezbaterea succesorala dupa el pentru ca peste tot i se cere certificatul de mostenitor. Din casatorie suntem doi frati si nu exista alti mostenitori in afara de noi si mama.
Mentionez ca dezbaterea se face si pentru un cont din banca care de asemenea il avea titular pe tata si nu era trecut nici un imputernicit.
Intrebarea mea este: care este varianta cea mai buna in acest caz: sa acceptam cotele succesorale (din forum am inteles ca in acest caz mama ar avea numai cota de ¼ din bunurile succesorale) si putem sa ne cedam partea noastra in favoarea mamei ca sa fie trecuta numai ea ca titular pe apartament in viitor??? In ideea ca noi nu vrem sa ne incurcam si sa umblam toti trei cand e vorba de semnaturi la banca sau la primarie pentru actele pe apartament????? Sau sa renuntam in favoarea mamei ???
As dori un ajutor din partea dvs. cum ar fi mai bine sa procedam sa nu avem probleme in viitor???
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:54, 27 Ianuarie 2013
Daca doriti, dumneavoastra puteti sa renuntati la mostenire si atunci toate bunurile care au fost al tatalui dumneavoastra o sa-i ramana mamei
1) dacă imobilul este proprietatea comună a ambilor soți :
- mama are cota ei personală =1/2 din imobil ;
- apoi, mamei îi revine cota de 1/4 din cota de 1/2 a defunctului ei soț ;
- cota rămasă de 3/4 din cota defunctului tată de 1/2, se va împărți în mod egal celor 2 copii moștenitori.
2) ca să puteți ”ceda” ceva, prioritar trebuie să aveți, să fiți proprietarii a ceva, adică să acceptați moștenirea (f. pe scurt : nu știu ce alți moștenitori ar mai apărea dacă dvs veți renunța, adică, veți ”ceda”).Apoi, puteți ”ceda”, donând cui doriți dvs. (mamei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa tata? buna ziua, tatal meu a decedat in mai ... cristika cristika Succesiunea dupa tata? Buna ziua, Tatal meu a decedat in mai 2021 si ar trebui sa dezbatem pentru a ne incadra in termen cu succesiunea. Singurii mostenitori ... (vezi toată discuția)
Succesiunea nucsa nucsa :yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma luminati mada2001us mada2001us Tatal meu a murit exact un an,cum parintii mei au cumparat apartamentul printe primele in contrac este trecut numai tata,acuma ne confruntam cu porblema ca ... (vezi toată discuția)