avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O mare nedreptate!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O mare nedreptate!

Buna ziua,

Am si eu o problema si va rog respectos, pe cei care stiti ce pot face in cazul asta, sa ma ajutati.
Mama mea, mi-a donat 1/2 din proprietatea sa, constand intr-o casa veche, terenul pe care aceasta era construita, si gradina aferenta (altfel spus, 1/2 din curte, gradina + o casa veche construita pe terenul respectiv). Am facut un contract de donatie la notar in acest sens.
Mai am doi frati (suntem 3 frati), iar tatal meu a murit, eu fiind cel care m-am ocupat de inmormantare, eu l-am si ingrijit, fiindca eu sunt cel mic, care a ramas la tara, traind in aceeasi curte cu parintii.
Atat inainte de moartea tatalui, cat si acum, mama ( care la fel este intretinuta si ingrijita de mine) toti banii ei, din cele vreo 3 pensii pe care le are, ( urmasa veteran de razboi), li-i imparte celor doi frati ai mei.
Mama crede, ca dand toti banii celor doi frati ai mei, iar mie minic, tocmai pentru ca ea sustine ca vrea sa-i ajute pe ei, pentru ca dupa ce ea va muri, voi ramane eu cu tot ( curte, casa, gradina, terenuri agricole, si alte bunuri mobile).
Din cate stiu, n-am cum sa raman eu cu tot. ( precizez ca n-a facut testament, sau alte acte, singurul act existent, e acea donatie). Mi se pare nedrept, ca cei doi frati profita, si sunt absolut sigura, ca vor veni sa-si ceara mostenirea, si dupa moartea mamei noastre. Ei nu recunosc nimic, nu recunosc ca mama le da bani, cu toate ca am vazut cu ochii mei aceasta.

Ce e de facut? Ce ma sfatuiti? Cum pot sa fac astfel, asa cum ar fi corect, sa-mi ramana mie partea mai mare. Cu donatia aceea, macar, voi ramane sigur? Daca fac un contract de intretinere, in schimbul imobilului ( casa+gradina-in intregime) vor trebui sa vina si fratii sa semneze?
Chiar sunt disperata si nu stiu cum sa procedez.
Va multumesc anticipat!!!!
Cel mai recent răspuns: dorians , utilizator 18:40, 14 Aprilie 2009
Nu veti ramane cu tot, fratii dvs. ar trebui sa renunte la partea lor atunci cand se va dezbate succesiunea. Nu veti ramane nici cu partea din imobil donata de mama dvs., donatia este revocabila.

Mama dvs. poate, in schimb, pe parcursul vietii, sa dispuna de bunurile sale astfel cum crede de cuvinta.
Eu va sugerez sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere; aveti grija ca pretul sa fie real si serios pentru ca acest contract sa nu poata fi considerat o donatie deghizata.

Mama dvs. ar vrea ca toti copii ei sa se inteleaga mai bine, ca toate mamele; nu inteleg de ce le da bani pe ascuns fratilor dvs., mai ales ca stiu ce inseamna indemnizatie vaduva veteran de razboi si pensie plus facilitati.
Ma cucur ca am gasit subiectul acesta. Sunt si eu in aceeasi situatie....
da.....batranii cred ca cei care au ramas acasa cu ei, vor mostenii tot, poate deaia dau celorlalti mai mult.
La contractul acela cu clauza de intretinere cum l-a denumit doamna gabriela, eu nu cred ca fratii mei ar fi de acord. cred ca si ei trebuie sa ia parte, nu?
revin...ca am mai aflat cate ceva

Am citit pe internet ca donatia se revoca, numai daca depaseste 1/3, cat mi-ar reveni mie, (3 frati). nu? ori, daca mama are si terenuri, se ia 1/3 din tot, nu? adica nu se poate sa-mi ramana donatia aia valabila, pentru ca nu e singura proprietate pe care o are mama.

Multumesc mult ca mi-ati raspuns!
Imi cer scuze: nu trebuie acordul fratilor (evident, nici prezenta sau semnaturile lor) atunci cand contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere va fi incheiat.

Mi-am cerut scuze pentru ca am intentionat sa scriu si acest lucru dar am uitat pur si simplu.
Donatia este in principu IREVOCABILA!!! Intra-adevar se poate revoca in anumite conditii care nu cred exista in aceasta situatie. Ceea ce se va intampla este reductiunia liberalitatilor excesive/raportul donatiilor. Adica se vor aduce la masa succesorala toate bunurile pentru a se putea alcatui rezerva succesorala. Daca partea dvs din rezerva succesorala plus cotitatea diponibila nu trec peste valoarea donatie primite nu este nicio problema.

Cred ca vad urmatoarele variante
1. sa le dea banii fratilor tot prin donatie. (nu conteaza daca este act autentic. Dar vor invoca nulitate contractului rezulta ca terbuie sa returneze banii)
2. contract de v-C cum a spus si Gabriela. Si acesta se poate ataca insa este printre cele mai "solide" contracte
3. contractul de intretinere. Eu sincer as merge pe el din mai multe mitive pe care nu cred ca are rost sa le expun
4. Partajul de ascendent. Mama dvs sa imparta bunurile inainte de a muri (trebuie sa consultati un notar-sau avocat- sa vedeti daca se poate face in asa fel incat sa nu se incalce rezerva succesorala)
etc
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
dorians, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)
Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)
Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)