Art. 507
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.
Bunica poate exercita autoritatea parinteasca, dupa decesul dumneavoastra, promovand o actiune judecatoresca, in acest sens.
dar in privinta pensiei alimentare ce pot face, atat timp cat el este cetatean austriac si nu are bunuri in Romania, cum poate fi executata sentinta ?
1.Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.
Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.
Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).
În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.
2.
In ceea ce priveste spatiul UE , executarea silita este mai usor de obtinut , in celelate state, executarea silita este supusa unor proceduri mai greoaie.
Pentru statele membre UE este necesar obtinerea unui titlu executoriu european potrivit Regulamentului nr. 805/2004 privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creantele necontestate.
3.
Potrivit art. 305 C. penal , abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.
Succes.
deci am doua posibilitati , daca in cazul ca eu renunt la pensia alimentara , pe care oricum din anul 2010 nu a platito, dar a deschis cauza pentru program de vizita, in care I sa acordat un program de a-si vedea copilul o data pe luna, in ciuda faptului ca este consummator de droguri si violent, ar mai avea drept de vizita??
Nu puteti renunta la drept pt ce dreptul copilului, insa da, puteti sa renuntati sa va mai agitati s-o obtineti. Adica sa nu ii faceti plangere si nici sa incercati executarea in strainatate. Asta insa, nu are legatura cu vizita.
Daca locuieste in Austria, cum isi va vedea copilul, va veni el in Romania sau cum ?
Cred ca nu ati convins instanta ca e violent si ca ar avea problema cu drogurile.
Cum a aprobat instanta vizita , la domciliul dvs, dupa un program, cum scrie in hotarare ?