Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: am un copil de un an si 4 luni care este pe numele tatalui lui.eu nu sunt casatorita cu tatal copilului si nici nu am fost, de un an el a plecat in strainatate si nu a contribuit cu nimic la cresterea copilului, a dat doar cateva telefoane cu promisiuni si atat. De unde sa incep daca vreau sa obtin pensie alimentara pentru copil sau sa il responsabilizez cumva. El a vrut acest copil dar ulterior nu ne-am mai inteles. Nici el nu este casatorit. As vrea sa apar drepturile copilului meu. Va multumesc,
Incercati sa il abordati si sa discutati direct despre nevoile copilului si cum poate el ca tata sa contribuie.
Daca nu reusiti direct, ii puteti propune medierea drept cadru in care sa discutati despre nevoile copilului dvs. Este dreptul copilului de a primi ingrijire din partea ambilor parinti. In cadrul medierii, dvs si tatal puteti discuta despre cum sa va impartiti aceasta sarcina, cum contribuie fiecare (in natura, in bani, etc). Daca ajungeti la un acord agreat de ambele parti, il depuneti la instanta pentru consfintire si emiterea unei hotarari de expedient.
Formulati actiune pe calea careia solicitati stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorului, aceasta putand fi stabilita in functie de veniturile realizate de catre tatal minorului ( asta in varianta in care tatal lucreaza cu forme legale si puteti indica instantei angajatorul si sediul acestuia ) sau in functie de venitul minim pe economie.
Daca este singurul copil aflat in intretinere, tatal poate fi obligat la o pensie de intretinere de maxim 25 % din venitul net lunar realizat sau raportata la venitul minim pe economie.
Pe langa pensia de intretinere se impune se solicitati ca locuinta minorului sa fie stabilita la domiciliul dvs. cat si autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun sau in mod exclusiv ( pentru motive temeinice).
Inainte de promovarea actiunii, va trebui sa parcurgeti procedura de informare asupra avantajelor medierii.
Nu puteti incepe de nicaieri! Responsabilitatea incepe in primii ani de scoala. E cam tarziu.Dar daca insistati "sa-l deranjati" veti putea in schimb "obtine" sa ceara program de vizitare, sa va ia copilul in week-end-uri si vacante, sa aveti nevoie de acordul lui ptr cresa/gradinita/scoala etc si toate astea pentru vreo 250 de lei pe luna. Dvs decideti daca linistea dvs si a copilului dvs costa mai mult sau mai putin de abjectiile platite in Romania cu titlu de pensie alimentara.
Drepturile despre care vorbiti dna proastasatului tatal le are si acum, de acordul tatalui respectiv are nevoie si in prezent. Cata vreme nu are o sentinta definitiva prin care dna exercita autoritatea parinteasca in mod exclusiv are nevoie de acordul tatalui.
Ba mai mult, tatal poate veni intr-o buna zi si lua copilul sa locuiasca cu el pur si simplu, pentru ca nu exista nimic care sa il oblige sa-l aduca inapoi. Nu exista o hotarare judecatoreasca pentru stabilirea domiciliului minorului la mama.
Asa ca as zice dns Corina Achim sa va lamuriti situatia cat mai repede intr-o forma sau alta - fie ajungeti la un acord cu tatal copilului pe care il prezentati instantei, fie lasati instanta sa hotarasca.