avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare autoritate parinteasca

Buna ziua,
Sunt mama unui baietel de 1 an, recunoscut de tatal lui, cetatean american, rezident in Germania. Nu suntem casatoriti.
Copilul a fost nascut in China si are cetatenie romana. In prezent eu si copilul suntem in Romania.
Tatal nu contribuie cu nimic la cresterea acestui copil si nu vrea sa-l vada. De asemeni familia lui. Nu vor sa aibe cu nimic de a face cu acest copil sau cu mine. A realizat subit dupa nasterea copilului ca sunt o sud-europeanca, dintr-o tara saraca si suntem sub nivelul lui.

Este dispus sa renunte benevol la autoritatea parinteasca.
Poate da o declaratie notariala in strainatate in care sa specifice ca nu doreste sa-si exercite autoritatea parinteasca asupra acestui copil?
Ce este de facut dupa aceea?

Mentionez ca nu doresc sa cer pensie alimentara pt copil sau alte beneficii materiale. Nu doresc polemici referitor la faptul ca este dreptul copilului sau alte comentarii de genul. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
AncaM78, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:11, 22 Aprilie 2016
Va trebui sa promovati o actiune in instanta, pentru exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv asupra minorului. Veti depune la dosar declaratia tatalui.
La pensia de intretinere nu puteti renunta, instanta se pronunta din oficiu asupra acestui aspect, chiar daca nu il veti solicita.
Multumesc frumos de raspuns.
Referitor la pensia alimentara, ce implica acest lucru? Pe baza a ce se va pronunta instanta?
Ca sa nu aveti surprize, puteti merge la mediator si incheia un acord conform caruia pensia alimentara se plateste in natura iar tatal din cauza calatoriilor dese este de acord ca dumneavoastra sa exercitati autoritatea parinteasca asupra copilului. Cu acordul mergeti in instanta apoi.
AncaM78 a scris:

Multumesc frumos de raspuns.
Referitor la pensia alimentara, ce implica acest lucru? Pe baza a ce se va pronunta instanta?


In cazul in care nu exista o adeverinta de venit, instanta va acorda pensia de intretinere raportata la salariul minim pe economie.
Pensia de intretinere nu se acorda in natura.

Codul civil, Art. 529:
Cuantumul intretinerii
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.


Medierea e putin probabila, cat timp tatal nu este in Romania.

Cum sa nu se acorde pensia de intretinere in natura daca este ceva convenit intre amandoi parintii?
Daca faceti direct prin aputeti avea marea surpriza sa se decida custodia comuna indifferent de ce declara tatal. Pentru ca nu e un drept al lui la care sa renunte ci un drept al copilului.
Cu acordul de mediere consfintit de instanta scapati cel mai sigur si mai usor.
Poate ca domnul se gandeste ca suntem o tara la capatul lumii dar ar face bine sa-si miste fundul incoace daca vrea sa rezolve problemele. De asemenea puteti incerca sa schimbati si numele de familie al copilului. E posibil cu acordul lui.
Multa sanatate si putere va doresc!

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva, drept parintesc comun, daca tatal da declaratie notariala pentru libera circulatie pana minorul are 18 ani, se poate schimba si numele de familie al copilului? soangher soangher Buna,as avea si eu o intrebare,:suntem divortati,am cuatodia minorului dar avem dreptul parintesc in comun,tatal nu viziteaza minorul si nici nu plateste ... (vezi toată discuția)
Renuntare la custodie Patrycya86 Patrycya86 Bună seară, as dori sa va întreb eu cu fostul meu prieten avem o fetiță de 2 ani și 3 luni ...Și anul trecut ne-am despărțit. ..fetitA are numele lui ... (vezi toată discuția)
Obtinerea custodiei unui minor lorenarebeca lorenarebeca doresc obtinerea custodia ficei mele minore de 3 ani fara sa ma judec cu tatal pentru ca imi imaginez ca nu are nimic impotriva sa ramana la mine .este cu mine ... (vezi toată discuția)