Buna ziua ,ma scuzati de deranz dar am si eu o intrebare.problema mea este ca sotia mea a plecat din tara cu fiul nostru de 5 ani fara sa stiu.copilul avea pasaport individual
,eu nu eram in romania cand a ple
Este irelevant faptul ca minorul are pasaport individual.Dati mai multe amanunte despre situatia concretain care va aflati.
Sunteti divortati si copilul era incredintat mamei?
Mama e cetatean roman sau are alta cetatenie?
I-ati lasat vreo procura?
Doar in eventualitatea in care sunteti divortati si copilul a fost incredintat mamei, aceasta putea parasi tara cu minorul fara acordul dv, doar cu hotararea de incredintare.
Da, parintele caruia i-a fost incredintat ( pe vechea legislatie-Codul familiei ) minorul printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, are dreptul sa iasa din tara impreuna cu minorul fara acordul celuilalt parinte, in temiul art 30 al. 1 lit c ) legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.......
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.