avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... sarcina si contract de munca pe perioada determinata!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

sarcina si contract de munca pe perioada determinata!

buna,siuatia mea este:insarcinata in 7 luni si jumatate,urmeaza sa intru in concediu prenatal in cateva zile,dar contractul de munca (care este pe perioada determinata)imi expira la cateva saptamani dupa ce intru in prenatal. De la munca mi s-a spus sa merg la somaj sa-mi depun dosarul,dar cei de acolo au spus ca nu mapot prelua din prenatal fiindca nu sunt apta de munca....m-am dus la casa de asigurari si mi-au zis ca ma preiau ei dupa expirarea cotractului,dar nelamurirea mea este:daca nu mai am conditia de asigurat dupa expirarea contractului, nu o sa fiu afectata la indemnizatia de ingrijire copil.se presupune ca trebuie sa ai12 luni anterioare nasterii copilului de venituri supuse impozitelor.Este prenatalul un venit supus impozitelor,odata ce mie nu mi se mai platesc darile la stat??multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:55, 29 Ianuarie 2014
1. Perioada de concediu de maternitate este eligibila pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) deoarece indemnizatia pentru concediu de maternitate este asimilata veniturilor din salarii.

2. Pe perioada concediului de maternitate sunteti asigurata la sanatate.
Incetarea c.i.m. la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in concediu pentru cresterea copilului. In acest caz:
1. Pentru a beneficia de somaj de la data incetarii c.i.m., va trebui sa depuneti actele la AJOFM in termen de 10 zile de la aceasta data.
Depasirea acestui termen , dar nu mai mult de 12 luni de la data incetarii c.i.m., inseamna ca veti primi somaj de la data depunerii cererii. In aceasta situatie , veti avea o discontinuitate intre perioade , care nu constituie stagiu de cotizare la pensie, somaj, sanatate.

2. In cazul in care intrati in somaj, certificatele medicale se depun la AJOFM care le va calcula si le va plati.

Cererea privind acordarea CCC se face catre AJOFM, iar dosarul pentru indemnizatie se va depune la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau resedinta

Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa terminarea fiecaruia din aceste concedii.

Conform prevederilor Legii nr.76/2002:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre concediu de crestere al copilului pintilii_ioana25 pintilii_ioana25 Buna ziua. Am si eu o intrebare: Eu sunt angajata cu contract pe perioada determinata, adica 1.09.2012 - 31.08.2013 (contractul nu se mai prelungeste, ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal andraan andraan Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia? (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate din somaj Anna-Nektaria Anna-Nektaria sunt insarcinata in luna a doua si imi expira contractul de munca pe perioada determinata. pot beneficia de concediu de maternitate cat sunt in somaj ca dupa ... (vezi toată discuția)