avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Echipament de lucru pe bani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Echipament de lucru pe bani

La firma la care m-am angajat de curand mi s-au solicitat bani pe echipamentul de lucru.Primul echipament m-a costat 50% din valoarea sa urmatorul trebuind sa-l achit 100%.Intreband de ce trebuie sa-mi platesc echipamentul mi s-a spus ca echipamentul de lucru se plateste , gratuit fiind doar echipamentul de protectie.Puteti sa-mi spuneti ce prevede legea ? Care e diferenta intre echipament de lucru si echipament de protectie ? Salopeta este echipament de lucru sau de protectie ? E legal sa se plateasca echipamentul ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 29 Ianuarie 2014
1. Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca
Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate şi sanatate in munca şi pentru prevenirea accidentelor de munca şi a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
...
s) sa acorde obligatoriu echipament individual de protectie nou, in cazul degradarii sau al pierderii calitatilor de protectie.
....

2. HG nr. 1.048/2006
privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de munca
ART. 10
(1) Echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa funcţionare şi o stare de igiena satisfăcătoare prin intermediul întreţinerii, repararii şi inlocuirilor necesare.
....

3. In ceea ce priveste echipamentul de lucru (salopeta, halat, etc.) acesta se suporta jumatate de catre angajat si jumatate de catre angajator, daca in ccm aplicabil sau in reg.intern nu se prevede altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent !!! plata echipamentului de lucru Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am o mare nedumerire si anume exista vreo lege care reglementeaz plata echipamentului de lucru de catre angajat sau se stabileste de comun acord cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! contravaloarea echipamentului de lucru se suporta ... unni unni Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta de angajat sau de angajator? Multumesc! (vezi toată discuția)
Tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru kireinasrl kireinasrl Buna ziua, As dori sa stiu care este tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru ( salopete, tricouri, etc.). La plecarea angajatului ce se ... (vezi toată discuția)