avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Imprumut fara dobanda - baza legala
Discuție deschisă în Executare silită

Imprumut fara dobanda - baza legala

Va rog sa ma ajutati cat mai repede in aceasta problema. O colega de servici a sotiei mele are precontract incheiat spre vanzarea unui imobil. Dar are si o datorie la intretinere de 6000 lei. Banii luati avans au fost insuficienti si s-au dus pe acoperitul altor gauri in buget si asociatia de proprietari nu ii elibereaza adeverinta necesara finalizarii tranzactiei imobiliare. Cumparatorul nu vrea sa dea mai multi bani in avans. Asociatia de proprietari nu vrea sa se deplaseze la notar sa primeasca banii direct. Cu alte cuvinte, nimeni nu are un pic de bunavointa si aici intervenim noi, adica eu si sotia. Am mai dat imprumut acestei femei in trecut si intotdeauna a fost parolista, ce e drept pt sume mai mici (200-300 lei). Nu este o prietena... nu avem o relatie apropiata, dar omeneste ne este mila de ea si chiar credem ca o sa rezolve cu ajutorul nostru, adica sa ii imprumutam cei 6000 lei si o sa ii dea inapoi in cateva zile, cel mai probabil, cu ocazia ca primeste banii de pe apartamentul vandut.
Nu se pune problema unei dobanzi... adica nu suntem camatari... deci vrem sa ii dam imprumutul fara nici o dobanda sau penalitati de intarziere. Dar vrem sa fim siguri ca se va achita de datorie.
Am dori sa incheiem un contract in baza codului civil, sa spunem pe o luna de zile maxim, dupa care sa ne inapoieze cei 6000 lei si atat. Sa fie cu titlu executoriu, daca se poate... sa fie fara garantii, dar eventual sa semneze inca doua colege ca martori la imprumut, deci nu sa incepem sa umblam pe la notar.
Are valoare un astfel de act (practic o hartie de mana, semnata si cu martori) ca sa fim siguri ca ni se vor returna banii? Daca da, ce baza legala sa specific in actul respectiv?
Cel mai recent răspuns: ursulici , utilizator 15:49, 20 Februarie 2014
Nu trebuie sa mergeti la notar, puteti apela si la un avocat,contractul de imprumut încheiat printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu.

SECŢIUNEA a 3-a
Împrumutul de consumaţie

§1. Dispoziţii comune
ART. 2158
Noţiune. Capacitate
(1) Împrumutul de consumaţie este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile şi consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeaşi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeaşi natură şi calitate.
(2) Atunci când o persoană acordă un împrumut fără a o face cu titlu profesional, nu îi sunt aplicabile dispoziţiile legale privind instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare.
ART. 2159
Natura împrumutului
(1) În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutul se prezumă a fi cu titlu gratuit.
(2) Până la proba contrară, împrumutul care are ca obiect o sumă de bani se prezumă a fi cu titlu oneros.
ART. 2160
Transferul proprietăţii şi al riscurilor
Prin încheierea valabilă a contractului, împrumutatul devine proprietarul bunului şi suportă riscul pieirii acestuia.
ART. 2161
Termenul de restituire stabilit de părţi
Termenul de restituire se prezumă a fi stipulat în favoarea ambelor părţi, iar dacă împrumutul este cu titlu gratuit, numai în favoarea împrumutatului.
ART. 2162
Termenul de restituire stabilit de instanţă
(1) Dacă nu a fost convenit un termen de restituire, acesta va fi stabilit de instanţă, ţinându-se seama de scopul împrumutului, de natura obligaţiei şi a bunurilor împrumutate, de situaţia părţilor şi de orice altă împrejurare relevantă.
(2) Dacă însă s-a stipulat că împrumutatul va plăti numai când va avea resursele necesare, instanţa, constatând că împrumutatul le deţine sau le putea obţine între timp, nu va putea acorda un termen de restituire mai mare de 3 luni.
(3) Cererea pentru stabilirea termenului de restituire se soluţionează potrivit procedurii prevăzute de lege pentru ordonanţa preşedinţială.
ART. 2163
Prescripţia
În cazul prevăzut la art. 2.162 alin. (1), cererea este supusă prescripţiei, care începe să curgă de la data încheierii contractului.
ART. 2164
Restituirea împrumutului
(1) În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutatul este ţinut să restituie aceeaşi cantitate şi calitate de bunuri pe care a primit-o, oricare ar fi creşterea sau scăderea preţului acestora.
(2) În cazul în care împrumutul poartă asupra unei sume de bani, împrumutatul nu este ţinut să înapoieze decât suma nominală primită, oricare ar fi variaţia valorii acesteia, dacă părţile nu au convenit altfel.
(3) Dacă nu este posibil să se restituie bunuri de aceeaşi natură, calitate şi în aceeaşi cantitate, împrumutatul este obligat să plătească valoarea lor la data şi locul unde restituirea trebuia să fie făcută.
ART. 2165
Titlul executoriu
Dispoziţiile art. 2.157 alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi împrumutului de consumaţie.

ART. 2166
Răspunderea pentru vicii
(1) Împrumutătorul este ţinut, întocmai ca şi comodantul, să repare prejudiciul cauzat de viciile bunului împrumutat.
(2) În cazul împrumutului cu titlu oneros, împrumutătorul este răspunzător de prejudiciul suferit de împrumutat din cauza viciilor bunurilor împrumutate, aplicându-se în mod corespunzător regulile referitoare la garanţia vânzătorului.

§2. Împrumutul cu dobândă
ART. 2167
Domeniul de aplicare
Dispoziţiile referitoare la împrumutul cu dobândă sunt aplicabile, în mod corespunzător, ori de câte ori, în temeiul unui contract, se naşte şi o obligaţie de plată, cu termen, a unei sume de bani ori a altor bunuri de gen, în măsura în care nu există reguli particulare privind validitatea şi executarea acelei obligaţii.
ART. 2168
Modalităţi ale dobânzii
Dobânda se poate stabili în bani ori în alte prestaţii sub orice titlu sau denumire la care împrumutatul se obligă ca echivalent al folosinţei capitalului.
ART. 2169
Curgerea dobânzii
Suma de bani împrumutată este purtătoare de dobândă din ziua în care a fost remisă împrumutatului.
ART. 2170
Plata anticipată a dobânzii
Plata anticipată a dobânzii nu se poate efectua decât pe cel mult 6 luni. Dacă rata dobânzii este determinabilă, eventualele surplusuri sau deficite sunt supuse compensării de la o rată la alta, pe toată durata împrumutului, cu excepţia ultimei rate care rămâne întotdeauna câştigată în întregime de împrumutător.
...................................................
ART. 2157
Titlul executoriu
(1) În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.

(2) Dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuinţarea prevăzută are un caracter permanent.

Multumesc frumos pentru raspuns. Atunci am alte nelamuriri:
Sa inteleg ca fara sa fie dat sub semnatura privata a unui avocat (notar), un astfel de contract nu are nicio valoare in general, chiar cu martori si ramanem fara bani sau doar ca nu este considerat titlu executoriu si necesita drumuri si judecati prin tribunale?

Nu de alta, dar a apela la un avocat pentru asta inseamna un surplus de timp, drumuri prin oras si alti bani (nici nu stiu cat costa, dar banuiesc ca cel putin un 200 lei) si este si un pic jignitor pentru persoana in cauza... adica vor zice celelalte colege ca exageram. O cunoaste sotia pe respectiva de ani de zile si fata acesteia lucreaza tot acolo (intr-un minister respectabil in care se afla totul)... adica e un pic delicata situatia... daca spuneti ca nu are nici o valoare acea hartie fara semnatura privata, atunci o sa ne gandim daca o punem sa semneze asa ceva doar ca sa creada ca are valoare sau ii dam pur si simplu banii si cum se spune "o lasam in plata Domnului" ca doar nu e totusi un strain cu totul si e om cu bun simt. Nici sa dam inapoi nu se poate dupa ce am dat sperante...
Sub semnatura privata nu trebuie sa fie semnat de avocat, ci de parti. E un act care cuprinde inf orma scrisa manifestarea de vointa a partilor si este semnat de acestea. Daca puneti doua colege martore e si mai bine.
Nu am spus ca nu are valoare actul intocmit sub semnatura privata, v-am spus cum trebuie intocmit pentru a fi titlu executoriu.
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Neavand cunostinte temeinice in drept, am crezut ca "semnatura privata" inseamna semnatura unui notar sau avocat pe contract. Acum imi este mult mai clar cum trebuie sa redactez contractul de imprumut si dorm mai linistit ca nu risc asa mult ca sa ajut un om.

Alte discuții în legătură

Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Imprumut notar ionutt50 ionutt50 Buna ziua.Am imprumutat cu contract la notar un prieten pentru 30 zile ultima zi find 31 10 2014,acesta nu are bani s-a m-i restituie,in contract se specifica ... (vezi toată discuția)
P.j. poate sa imprumuta bani de la o p. f. fara contract de imprumut ? Stefbudh Stefbudh Imi cer scuze sunt italian nu vorbesc bine! Am împrumutat bani unei firmei SRL ! Acuma vreu sa am bani înapoi dar nu mae găsesc Pe contractele de imprumut ! ... (vezi toată discuția)