avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Imprumut fara dobanda - baza legala
Discuție deschisă în Executare silită

Imprumut fara dobanda - baza legala

Va rog sa ma ajutati cat mai repede in aceasta problema. O colega de servici a sotiei mele are precontract incheiat spre vanzarea unui imobil. Dar are si o datorie la intretinere de 6000 lei. Banii luati avans au fost insuficienti si s-au dus pe acoperitul altor gauri in buget si asociatia de proprietari nu ii elibereaza adeverinta necesara finalizarii tranzactiei imobiliare. Cumparatorul nu vrea sa dea mai multi bani in avans. Asociatia de proprietari nu vrea sa se deplaseze la notar sa primeasca banii direct. Cu alte cuvinte, nimeni nu are un pic de bunavointa si aici intervenim noi, adica eu si sotia. Am mai dat imprumut acestei femei in trecut si intotdeauna a fost parolista, ce e drept pt sume mai mici (200-300 lei). Nu este o prietena... nu avem o relatie apropiata, dar omeneste ne este mila de ea si chiar credem ca o sa rezolve cu ajutorul nostru, adica sa ii imprumutam cei 6000 lei si o sa ii dea inapoi in cateva zile, cel mai probabil, cu ocazia ca primeste banii de pe apartamentul vandut.
Nu se pune problema unei dobanzi... adica nu suntem camatari... deci vrem sa ii dam imprumutul fara nici o dobanda sau penalitati de intarziere. Dar vrem sa fim siguri ca se va achita de datorie.
Am dori sa incheiem un contract in baza codului civil, sa spunem pe o luna de zile maxim, dupa care sa ne inapoieze cei 6000 lei si atat. Sa fie cu titlu executoriu, daca se poate... sa fie fara garantii, dar eventual sa semneze inca doua colege ca martori la imprumut, deci nu sa incepem sa umblam pe la notar.
Are valoare un astfel de act (practic o hartie de mana, semnata si cu martori) ca sa fim siguri ca ni se vor returna banii? Daca da, ce baza legala sa specific in actul respectiv?
Cel mai recent răspuns: ursulici , utilizator 15:49, 20 Februarie 2014
Am spus ca o sa revin. Din pacate situatia s-a complicat. Dar nu in sensul ca banii nu ii voi vedea inapoi. Oamenii carora le-am imprumutat sunt foarte OK. Problema este la tranzactia imobiliara in urma careia era vorba sa aiba banii din care sa imi returneze imprumutul. Probabil ar fi bine sa deschid o alta intrebare pe forum pentru ca acum e o alta problema.
Dar o scriu si aici, sa vad ce spun expertii:
In ziua de 31 ianuarie trebuia sa se incheie tranzactia imobiliara conform precontract. Vanzatorul avea toate actele puse la punct, datorita interventiei mele cu imprumutul. Cumparatorul (promitentul, se intelege) nu s-a prezentat la notariat si a motivat forta majora: ca si-a scrantit piciorul pe gheata. Vanzatorul (la fel, promitent) a cerut notarului sa primeasca o declaratie (certificata de notar) ca s-a prezentat cu toate actele, dar desi in cerere a specificat, notarul a scris in declaratie doar ca s-a prezentat, nu ca a si adus tot ce trebuia. Cand i-a atras atentia, notarul a zis ca se subintelege si nu a vrut sa modifice declaratia.
Apoi au stabilit verbal sa se intalneasca peste o saptamana. Din nou cumparatorul nu s-a prezentat pe motiv ca i-a expirat cartea de identitate si o preschimba la politie. Iarasi alt termen, cam peste inca 10 zile. Cu toate ca eu am spus ca se putea obtine o adeverinta de la politie.
Din nou nu se prezinta cumparatorul si cica nu mai face tranzactia ca nu are banii (se astepta sa vanda nu stiu ce teren). Deci tranzactia nu are loc din cauza cumparatorului.
Vanzatorul cere rezilierea contractului din cauza de mai sus, dar notarul le spune ca trebuie "sa se inteleaga" partile si sa returneze arvuna (500 euro) cumparatorului.
Vanzatorul refuza (insist ca nu e corect sa se returneze arvuna), dar notarul refuza sa semneze rezilierea.
Eu cred ca urmatorul pas este de mers la un executor judecatoresc care sa dea un ultimatum promitentului cumparator sa vina cu banii sau sa semneze rezilierea.
Nu stiu ce se intampla daca notarul refuza. Probabil ca este blocata cartea funciara.
Intre timp alti cumparatori potentiali doresc sa incheie precontract cu vanzatorul. Eu am sfatuit vanzatorul sa nu incheie alt precontract pana nu avem rezilierea actualului precontract. Sau acesta este deja reziliat de drept, nu stiu... Aveti vreo indrumare?
Consider ca notarul abuzeaza si favorizeaza pe cumparator prin refuzul de a constata rezilierea. Ce facem? Dam in judecata notarul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Imprumut notar ionutt50 ionutt50 Buna ziua.Am imprumutat cu contract la notar un prieten pentru 30 zile ultima zi find 31 10 2014,acesta nu are bani s-a m-i restituie,in contract se specifica ... (vezi toată discuția)
P.j. poate sa imprumuta bani de la o p. f. fara contract de imprumut ? Stefbudh Stefbudh Imi cer scuze sunt italian nu vorbesc bine! Am împrumutat bani unei firmei SRL ! Acuma vreu sa am bani înapoi dar nu mae găsesc Pe contractele de imprumut ! ... (vezi toată discuția)