avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi?

buna ziua,
doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa pun, ma poate ajuta cineva?
legat de conditii nu vreau sa fie doar daca nu imi da banii il dau in judecata vreau sa fiu sigura ca primesc ceva in schimb sau ce conditie este sigura, directa ca imi voi recupera banii???
Cel mai recent răspuns: Raluca Iliescu , Avocat 20:35, 24 Septembrie 2014
Respectivul poate da o declaratie pe proprie raspundere la notar in care se obliga ca in cazul in care nu va restituie suma imprumutata pana la o anumita data stabilita de comun acord sa va cedeze de buna voie masina sau frigiderul si aragazul,casa de la tara, etc. Asta e doar ca sa aveti o acoperire in cazul in care ajungeti la proces. Poate face acest lucru si de mana in fata unor martori dar e mai bine la notar. Oricum daca nu va restituie banii mergeti la judecatorie, deschideti proces, alti bani, alta distractie. Nimeni nu va poate garanta restituirea sumei imprumutate. E un risc pe care trebuie sa vi-l asumati.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Puteti face un imprumut intre persoane fizice,certificat de un avocat. Perosna pe care o imprumutati are venituri sau ceva bunuri in proprietate pentru a le oferi ca si gaj? Referitor la conditii, in primul rand sa existe o data scadenta a sumei imprumutate. Imprumutul poate fi restituit fie integral,fie in rate, in functie de cum stabiliti de comun acord. In orice situatie, trebuie sa fiti sigura ca are de unde sa va restituie suma datorata, adica ceva cert, gen salariu, conturi,etc. Contractul de imprumut este titlu executoriu.

Art. 2165 NCC

Titlul executoriu

Dispoziţiile art. 2.157 alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi împrumutului de consumaţie.

Se subliniază prin trimiterea la articolul 2157 aliniatul 1 Cod civil faptul că un contract de împrumut este titlu executoriu nu doar in forma autentică (la notar), ci şi sub forma unui înscris sub semnătură privată(contractul de mână), care poartă dată certă (data certă poate să fie aplicată de către avocat). Însă trebuie subliniat faptul că puterea de titlu executoriu a contractului de împrumut sub forma înscrisului sub semnătură privată cu aplicarea datei certe de către avocat există numai pentru restituirea sumei de bani împrumutată şi numai după expirarea termenului de restituire.


Art. 2157 NCC

Titlul executoriu

(1) În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.
(2) Dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuinţarea prevăzută are un caracter permanent.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlul executoriu apeiron2 apeiron2 Rog sa ma ajute cineva. Am incheiat un contract de imprumut de consumatie( o suma de bani) sub semnatura privata . Ce sanse am sa-mi recuperez banii.Acest ... (vezi toată discuția)
Contract imprumut persoana fizica-societate resursesbc resursesbc In cazul unui contract de imprumut (suma de bani) intre o persoana fizica(creditor) si un srl (debitor) este necesara autentificarea acestuia la notar? Se ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament inchiriat cu comodat bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se poate vinde un apartament care are un contract de comodat incheiat cu o firma, adica firma respectiva are sediul ... (vezi toată discuția)