avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament inchiriat cu comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament inchiriat cu comodat

Buna ziua,

va rog sa imi spuneti daca se poate vinde un apartament care are un contract de comodat incheiat cu o firma, adica firma respectiva are sediul social in acte la adresa apartamentului?
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 10:36, 24 Aprilie 2014
Se poate vinde, trebuie respectat contractul de comodat. Este notat la CF contractul de comodat?
se poate vinde, dar depinde ce ese prevazut in contractul de comodat ....se pune problema daca nu preluati cu comodatul cu tot, adica firma are drept de folosinta .
contractul de comodat este pe perioada nedeterminata.Cand se poate inceta acest contact si cine are dreptul sa ceara incetarea? In ce conditii acest contract ar putea fi trecut in cartea funciara?
Putea fi trecut in CF la cererea partilor si daca se face autentic. Uitati va la clauzele din contract. Ce scrie acolo.... Nu noi am incheiat contractul....In orice caz exista prevederi care spun ca atunci cand proprietarul cade intr o nevoie urgenta poate cere restituirea bunului mai inainte de scurgerea termenului.
Buna ziua!
Solicitati un extras CF de informare pentru a vedea daca acest contract este inscris sau nu.

Faptul ca nu este prevazut un termen apreciez ca o sa va ajute, luand in considerare prevederile art 2.155 alin 2 si art 2.157 alin 2 din Noul Cod Civil, articole ce reglementeaza imprumutul de folosinta:
Art. 2155: Restituirea bunului
(1)Comodatarul este obligat să înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenţiei.
(2)Dacă termenul nu este convenit şi fie contractul nu prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul, fie întrebuinţarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.

Art. 2157: Titlul executoriu
(1)În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.
(2)Dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuinţarea prevăzută are un caracter permanent.

Spor si voie buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract comodat sediu societate sterea sterea Buna ziua, anul trecut in noiembrie am facut un contract de comodat ptr o societate nou infiintata, al carei administrator este cetatea moldovean, fiind-u-mi ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat gheciu gheciu In cadrul carei institutii se incheie un contract de comodat intre doua parti? (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru spatiu comercial petroniki petroniki Buna ziua,am un spatiu comercial ,am facut un contract de comodat pe perioada nedeterminata,iar respectiva persoana ,nu a platit curentul electric din ... (vezi toată discuția)