avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de comodat

In cadrul carei institutii se incheie un contract de comodat intre doua parti?
Cel mai recent răspuns: Carmen Faur , Mediator 10:23, 15 Martie 2013
ce obiect are acest contract de comodat,?
SECŢIUNEA a 2-a
Împrumutul de folosinţă


Noţiune

Art. 2.146. - Împrumutul de folosinţă este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părţi, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligaţia de a-l restitui după un anumit timp.


Calitatea de comodant

Art. 2.147. - Dacă nu i s-a interzis prin lege sau contract, orice persoană care are dreptul de a folosi bunul poate fi comodant.


Obligaţia comodatarului

Art. 2.148. - (1) Comodatarul este ţinut să păzească şi să conserve bunul împrumutat cu prudenţa şi diligenţa unui bun proprietar.
(2) Comodatarul nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinaţia acestuia determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului. El nu poate permite unui terţ să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.


Pieirea sau deteriorarea bunului

Art. 2.149. - (1) Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosinţa în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat.
(2) Dacă însă comodatarul foloseşte bunul cu altă destinaţie decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă prelungeşte folosinţa după scadenţa restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului, chiar dacă aceasta se datorează unei forţe majore, afară de cazul când dovedeşte că bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forţe majore.


Posibilitatea salvării bunului

Art. 2.150. - Comodatarul răspunde pentru pieirea bunului împrumutat când aceasta este cauzată de forţa majoră de care comodatarul l-ar fi putut feri întrebuinţând un bun propriu sau când, neputând salva decât unul dintre cele două bunuri, l-a preferat pe al său.


Cheltuielile făcute cu bunul

Art. 2.151. - (1) Comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.
(2) Cu toate acestea, comodatarul are dreptul să îi fie rambursate cheltuielile pentru lucrările necesare asupra bunului care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului, atunci când comodantul, înştiinţat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenţei lucrărilor, acesta nu a putut fi înştiinţat în timp util.


Răspunderea comodantului pentru vicii ascunse

Art. 2.152. - Comodantul care, la data încheierii contractului, cunoştea viciile ascunse ale bunului împrumutat şi care nu l-a prevenit pe comodatar despre acestea este ţinut să repare prejudiciul suferit din această cauză de comodatar.


Dreptul de retenţie

Art. 2.153. - În niciun caz, comodatarul nu poate invoca dreptul de retenţie pentru obligaţiile ce s-ar naşte în sarcina comodantului.


Pluralitatea de comodatari

Art. 2.154. - Dacă mai multe persoane au împrumutat împreună acelaşi bun, ele răspund solidar faţă de comodant.


Restituirea bunului

Art. 2.155. - (1) Comodatarul este obligat sa înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenţiei.
(2) Dacă termenul nu este convenit şi fie contractul nu prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul, fie întrebuinţarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.


Restituirea anticipată

Art. 2.156. - Comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la art. 2.155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile.


Titlul executoriu

Art. 2.157. - (1) În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.
(2) Dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuinţarea prevăzută are un caracter permanent.

Sper ca nu e prea mult si ca va multumeste raspunsul
Contractul de comodat se încheie între cele două părţi şi poate fi cel mult autentificat de notarul public. Nu există prevederi legale cu privire la încheierea acestui tip de contract în cadrul vreunei instituţii din România. Că poate fi solicitat de vreo instituţie din România pentru îndeplinirea unei anumite proceduri, este altceva.
Multumesc pentru raspuns. Sa fiu mai explicit: Tatal meu este proprietarul a 1,7 ha teren arabil. Urmeaza sa depuna cererea de subventie pe suprafata agricola. Dat fiind faptul ca are handicap grav( nu se poate deplasa) eu sunt cel care utilizeaza terenul agricol. As vrea sa stiu care este forma cea mai avantajoasa si legala de contract ( sa nu fie cazul sa-l deplasez sau sa fac cheltuieli ) astfel incat cererea de subventie s-o fac pe numele meu , ca utilizator ( ex. contract de comodat sub semnatura privata, daca exista asa ceva). Scuzati-mi limbajul de lemn.


Da , contractul de comodat se poate incheia sub semnatura privata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract comodat sediu societate sterea sterea Buna ziua, anul trecut in noiembrie am facut un contract de comodat ptr o societate nou infiintata, al carei administrator este cetatea moldovean, fiind-u-mi ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament inchiriat cu comodat bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se poate vinde un apartament care are un contract de comodat incheiat cu o firma, adica firma respectiva are sediul ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat radubr radubr Doresc un model de contract de comodat pentru o camera-necesara ca sediu unui pfa- din apartamentul pe care detin impreuna cu sotia. Multumesc. (vezi toată discuția)