Buna ziua,am un spatiu comercial ,am facut un contract de comodat pe perioada nedeterminata,iar respectiva persoana ,nu a platit curentul electric din septembrie in valoare de 698 lei si nici chiria(care nu e specificata in contract).I-am spus sa elibereze spatiul,dar refuza.Cum trebuie sa procedez?Va multumesc!
Sunt mai multe aspecte:
1. Comodantul acordã comodatarului, sub formã de împrumut spatiul comercial termen de ……. ani/luni/zile, adica pe o perioada de la ………….. pânã la ………….. în mod gratuit.
Dvs. aveti in contract perioada nedeterminata si nu este corect si legal. La un contract de comodat nu cerem chirie, Dvs. cereti chirie, nu este legal.
2. La incetarea contractului de comodat trebuia sa scrietii:
-prin acordul părtilor, prezentul contract poate să înceteze si înainte de termen.
- prezentul contract înceteazã de plin drept, fãrã a mai fi necesarã interventia unui tribunal arbitrar/unei instante judecãtoresti, în cazul în care una dintre pãrti:
a) nu îsi executã una dintre obligatiile esentiale enumerate la pct. ….în prezentul contract.
b) îsi încalcã vreuna dintre obligatiile sale, dupã ce a fost avertizatã, printr-o notificare scrisã, de cãtre cealaltã parte, cã o nouã nerespectare a acestora va duce la rezolutiunea/rezilierea prezentului contract.
Mentionez ca am facut acest comodat pt a-i servi respectivei persoane la camera de comert,probabil pt sediul social al firmei pe care urma sa o infiinteze,nici nu am macar o copie si eu,am mers pe incredere fiind recomandata de cunostinte.Deci comodatul nu este inregistrat nicaieri,cum Dzeu,eu cu bunul meu ,cand ea nu plateste facturile,sa nu o pot da afara???
Aveti un exemplar de pe contractul respectiv?
Daca da, in contract nu aveti prevazute modalitatile de reziliere acestuia ?
Art. 2155 C.civ. - Restituirea bunului
(1) Comodatarul este obligat să înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenţiei.
(2) Dacă termenul nu este convenit şi fie contractul nu prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul, fie întrebuinţarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.
Art. 2157 C.civ. - Titlul executoriu
(1) În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.
(2) Dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuinţarea prevăzută are un caracter permanent.