avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat cu titlu gratuit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat cu titlu gratuit

Buna ziua,
Unchiul meu are un contract de comodat cu un ONG adapost de caini pe un teren intravilan. Mentionez ca a decedat de curant iar eu sunt mostenitoarea lui .
Intrebarea mea e: O pot da afara de pe teren in momentul in care dispun de actul de succesiune?
Ideea e ca acest contract de comodat era o intelegere intre unchiul meu si administratorul adapostului. Contractul era cu titlu gratuit fiind vorba de o asociatie non profit, dar intelegerea verbala era o chirie lunara de 500 euro., cea cu adapostul fiind deja cu o datorie de 1500 euro.
Evident banii nu ii voi recupera, dar vreau sa stiu in ce conditii ii pot da afara de pe teren.
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
Hildegarde, utilizator
Cel mai recent răspuns: Hildegarde , utilizator 12:46, 25 Iulie 2018
Daca imi permiteti o observatie ... comodatul inseamna imprumutl gratuit al folosintei, prin urmare, contractul de comodat nu poate fi decat cu titlu gratuit. Daca nu ar fi cu titlu gratuit ar fi locatiune.
Contractul a fost incheiat pe termen determinat sau nedeterminat?
Fiind un contract cu titlu gratuit, prevederile codului civil sunt oarecum in favoarea dumneavoastra;
Art. 2155

Restituirea bunului

(1) Comodatarul este obligat să înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenţiei.

(2) Dacă termenul nu este convenit şi fie contractul nu prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul, fie întrebuinţarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.


Art. 2156

Restituirea anticipată

Comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la Art. 2155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile.
Buna ziua
Stiu ca comodatul este cu titlu gratuit. Intradevar situatia este un pic complicata. Asociatia de caini fiind ONG/asociatie non profit, legal nu isi poate permite o inchiriere si au cazut de acord ca legal sa se faca acest comodat, iar pe sub mana sa zic asa sa i se dea o suma lunara. In final nici nu ma gandesc la acesti bani, ma gandesc doar la faptul de a-i da afara de pe teren evident in mod legal.
Ideea e ca nu a decedat comodatarul , ci comodantul.
Intradevar ca si mostenitor am nevoie urgenta de teren sa il inchiriez cu acte in regula, ca apoi din urma chiriei sa achit anumite datorii ale decedatului. Dar cum as putea justifica aceasta urgenta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare autoturism ytalyanu ytalyanu as dori sa ma lamuriti cum as putea cere restituirea autoturismului instarinat prin contract de comodat,anainte de termen.deoarece cel caruia i-am dat masina ... (vezi toată discuția)
Parcare neintabulata dar identificata in contract MisstyCupp MisstyCupp Locuim intr-un bloc nou cu curte interioara in spatiu indivizibil. Curtea este betonata, iar dezvoltatorul a trasat in interior locuri de parcare, mai multe ... (vezi toată discuția)
Comodat este sigur? ContSters42601 ContSters42601 Hristos a inviat! Doresc sa achizitionez o masina de la o persoana dar sa o folosesc pe numele sau ca sa nu platesc taxa de mediu. 1.Daca inchei un ... (vezi toată discuția)