avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parcare neintabulata dar identificata in contract
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parcare neintabulata dar identificata in contract

Locuim intr-un bloc nou cu curte interioara in spatiu indivizibil. Curtea este betonata, iar dezvoltatorul a trasat in interior locuri de parcare, mai multe decat numarul de apartamente. Locurile extra au fost vandute - in contractul de V-C apare mentiunea "o data cu apartamentul se confera drept de folosinta exclusiva a locurilor de parcare nr X si Y conform Anexa". In anexa este planul curtii, cu locurile de parcare numerotate, unde se pot identifica locurile din contract.
Aceste locuri nu au fost intabulate separat, practic ele sunt delimitate cu vopsea conform anexelor din contractele tuturor, pe spatiul comun indivizibil. De asemenea, in contract nu se specifica ca s-a platit pentru cel de-al doilea loc de parcare.
Ce "putere" are, din punct de vedere legal, faptul ca exista "drept de folosinta exclusiva"? Poate asociatia sa modifice acest drept de folosinta pe care noi il avem in contract? In cazul unul conflict, exista acoperire prin acest act?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:45, 28 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din relatare se intelege ca nu aveti "drept de proprietate" pe niciun loc de parcare ci doar de "folosinta exclusiva" pentru 2 locuri de parcare. Neexistand un termen pentru dreptul de folosinta proprietarul, dezvoltarorul, le poate vinde oricand oricui plateste chiar daca aceste apar in contractul de v/c. De altfel, locurile nu sunt intabulate odata cu apartamentul este evident ca nu aveti drept de proprietate.
Banuind ca va referiti la asociatia de proprietari la ce va ganditi cand intrebati cum sa modifice asociatia dreptul de folosinta?
Asociatia nu poate modifica nimic avand in vedere ca nu este proprietarul locurilor de parcare.
Conflict intre proprietari actuali sau musafiri ai proprietarilor? intre actualii proprietari va puteti folosi de contract dar daca dezvoltarorul vinde locurile ptr care aveti drept de folosinta nu va puteti folosi de contract.
Practic, aveti un contract de comodat ptr locurile de parcare, contract care poate fi reziliat oricand de catre comodant (dezvoltator).
Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.
Art. 2146-NCC
Împrumutul de folosinţă este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părţi, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligaţia de a-l restitui după un anumit timp.
Art. 2156
Restituirea anticipată
Comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la Art. 2155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile.
Art. 2155
Restituirea bunului
(1) Comodatarul este obligat să înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenţiei.
(2) Dacă termenul nu este convenit şi fie contractul nu prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul, fie întrebuinţarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Nu avem drept de proprietate, ci drept de folosinta intr-adevar. Dar acum curtea respectiva este cota indiviza o data ce apartamentele s-au vandut, avem un drept de folosinta pe un teren care nu mai este al dezvoltatorului, ci al asociatiei - este corect (prin cota parte indiviza)?

Si atunci, asociatia poate lua vreo decizie in acest sens care sa afecteze acest drept de folosinta? Sa revoce in vreun fel acest drept?

Legat de vanzarea locurilor, parerea mea este ca nu le-a intabulat pentru ca nu respectau cerintele necesare, drept urmare le-a trasat pe cont propriu iar in intabularea intregii proprietati apare pur si simplu curte. Mai apoi le-a dat cu drept de folosinta in CVC proprietarilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Curtea cu locurile de parcare nu intra in cota indiviza.
Cota indiviza in cazul imobilelor se limiteaza la aprox. 1,5 in jurul imobilului, respectiv, pana la limita trotuarului care inconjoara blocul, asa-zisa "centura", in rest este domeniu public sau proprietate privata, in cazul de fata, a dezvoltatorului.
Daca nu ar apartine acestuia atunci nu ar fi putut vinde locurile de parcare extra.
Proprietarii sunt proprietari pe apartamente si cota indiviza din interiorul blocului, nu au cota indiviza in curte, daca ar fi avut in curte atunci ar fi aparut explicit in contractul de v/c si in intabularea apartamentului.
Asociatia nu poate administra curtea, administreaza doar cotele indivize din imobil si jurul imobilului, maximum 1,5m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament inchiriat cu comodat bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se poate vinde un apartament care are un contract de comodat incheiat cu o firma, adica firma respectiva are sediul ... (vezi toată discuția)
Recuperare autoturism ytalyanu ytalyanu as dori sa ma lamuriti cum as putea cere restituirea autoturismului instarinat prin contract de comodat,anainte de termen.deoarece cel caruia i-am dat masina ... (vezi toată discuția)
Cum se poate rezilia un contract de comodat pe durată nedeterminată, sub semnătură privată? csclaudiu csclaudiu Buna ziua, As dori sa stiu cum se reziliaza un contract de comodat intocmit direct intre parti (fara prezenta unui notar) pe o perioada nedeterminata. Este ... (vezi toată discuția)