avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Comodat este sigur?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Comodat este sigur?



Hristos a inviat!
Doresc sa achizitionez o masina de la o persoana dar sa o folosesc pe numele sau ca sa nu platesc taxa de mediu.
1.Daca inchei un contract de comodat pot specifica temen nedeterminat dar nu mai mic de 15 ani sa fiu sigur ca nu mi-o ia inapoi?
2.Pot in spatele contractului sa obtin de la propietar o chitanta din care sa rezulte ca a primit de la mine suma de n lei reprezentind contravaloarea atoturismului sa fiu sigur ca nu pierd banii?
Adevarat a Inviat!
1. Chiar daca specificati o durata determinata, comodantul poate solicita restituirea bunului, conform codului civil.

Art. 2155 - Restituirea bunului
(1) Comodatarul este obligat sa înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenţiei.
(2) Dacă termenul nu este convenit şi fie contractul nu prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul, fie întrebuinţarea are un caracter permanent, comodatarul este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.

Art. 2156 - Restituirea anticipată
Comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la art. 2.155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile.

2. Chitanta de mana are valoarea unui inscris sub semnatura privata si valabilitatea poate fi apreciata in functie de continutul ei. Daca suma de bani este inaintata pentru achizitionarea autoturismului, urmarea este ca va trebui sa faceti demersurile inscrierii bunului pe numele dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare autoturism ytalyanu ytalyanu as dori sa ma lamuriti cum as putea cere restituirea autoturismului instarinat prin contract de comodat,anainte de termen.deoarece cel caruia i-am dat masina ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat cu titlu gratuit Hildegarde Hildegarde Buna ziua, Unchiul meu are un contract de comodat cu un ONG adapost de caini pe un teren intravilan. Mentionez ca a decedat de curant iar eu sunt ... (vezi toată discuția)
Anulare contract comodat sediu societate sterea sterea Buna ziua, anul trecut in noiembrie am facut un contract de comodat ptr o societate nou infiintata, al carei administrator este cetatea moldovean, fiind-u-mi ... (vezi toată discuția)