avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Imprumut fara dobanda - baza legala
Discuție deschisă în Executare silită

Imprumut fara dobanda - baza legala

Va rog sa ma ajutati cat mai repede in aceasta problema. O colega de servici a sotiei mele are precontract incheiat spre vanzarea unui imobil. Dar are si o datorie la intretinere de 6000 lei. Banii luati avans au fost insuficienti si s-au dus pe acoperitul altor gauri in buget si asociatia de proprietari nu ii elibereaza adeverinta necesara finalizarii tranzactiei imobiliare. Cumparatorul nu vrea sa dea mai multi bani in avans. Asociatia de proprietari nu vrea sa se deplaseze la notar sa primeasca banii direct. Cu alte cuvinte, nimeni nu are un pic de bunavointa si aici intervenim noi, adica eu si sotia. Am mai dat imprumut acestei femei in trecut si intotdeauna a fost parolista, ce e drept pt sume mai mici (200-300 lei). Nu este o prietena... nu avem o relatie apropiata, dar omeneste ne este mila de ea si chiar credem ca o sa rezolve cu ajutorul nostru, adica sa ii imprumutam cei 6000 lei si o sa ii dea inapoi in cateva zile, cel mai probabil, cu ocazia ca primeste banii de pe apartamentul vandut.
Nu se pune problema unei dobanzi... adica nu suntem camatari... deci vrem sa ii dam imprumutul fara nici o dobanda sau penalitati de intarziere. Dar vrem sa fim siguri ca se va achita de datorie.
Am dori sa incheiem un contract in baza codului civil, sa spunem pe o luna de zile maxim, dupa care sa ne inapoieze cei 6000 lei si atat. Sa fie cu titlu executoriu, daca se poate... sa fie fara garantii, dar eventual sa semneze inca doua colege ca martori la imprumut, deci nu sa incepem sa umblam pe la notar.
Are valoare un astfel de act (practic o hartie de mana, semnata si cu martori) ca sa fim siguri ca ni se vor returna banii? Daca da, ce baza legala sa specific in actul respectiv?
Cel mai recent răspuns: ursulici , utilizator 15:49, 20 Februarie 2014
Cumparatorul poate prelua apartamentul cu datoriile la intretinere si sa ii scada din restul de plata.
Asadar poate lua de la asociatie adeverinta cu cate datorii are si prin contractul de vanzare cumparare, cumparatorul sa le preia.
Daca dati imprumut, va asumati oarecum si riscul sa nu ii mai vedeti inapoi cu act autentic sau fara. Daca nu veti mai avea ce sa-i luati, faceti actul la avocat sau notar degeaba.
Daca va hotarati sa ii dati, intocmiti un act de mana cu martori si asta e..
Cumparatorul intradevar putea sa fie intelegator, dar acesta e un egiptean incuiat si care nu stie nici o boaba de alta limba, proaspat casatorit cu o localnica de a noastra care il duce de nas sau de belciug cum vrea ea si se pare ca nu stie decat sa fie a naibii... nici avansul nu l-au dat decat foarte mic, de 500 euro si ar fi scos-o datoare pe femeia asta amarata cu 1000 euro daca nu putea, cica din vina ei, sa incheie actele poimaine. Si administratorul de la bloc putea sa fie om si sa vina la notar sa ii dea direct adeverinta, pentru ca femeia asta nu a platit pentru ca nu avea de unde, nu din rea vointa. Se pare ca i-au bagat si niste penalitati mult peste cat era voie dpdv legal, dar asta e alta poveste.
Eu va multumesc la toti pentru sfaturi si ajutor. In viata e nevoie sa ne asumam riscuri cand vrem sa facem ceva. Nu o cunosteam pe femeie, ca asa, la o prietena veche i-am dat imprumut o suma mult mai mare acum cativa ani si fara acte si nu a fost nici o problema.
Pentru curiozitatea dvs, am dat banii... si sunt convins, dupa ce am cunoscut-o mai bine pe femeie si pe fata ei, ca a fost inutil demersul... sunt oameni de cuvant... si nu imi fac nici o problema. Oricum, am luat in calcul si situatia cand nu are loc tranzactia si evident ca femeia nu o sa vada inapoi banii de la administratie dupa ce deja a achitat datoriile... si am stipulat in contract o clauza prin care va trebui sa incheie act aditional in care se obliga sa restituie imprumutul in transe lunare pe parcursul a 3 ani... fara nici o dobanda, doar ca suma totala in lei sa fie ancorata la cursul euro. Nu ma intereseaza sa castig nimic, doar sa nu pierd nimic, cu exceptia ca ma puteam folosi de acesti bani.
Femeia deja a obtinut adeverinta si are toate actele. Daca acum cumparatorul nu vrea sa piarda avansul, o sa se incheie tranzactia si cel mai probabil, o sa primesc banii inapoi in curand. De fapt i-am dat femeii, prin sotia mea si alti bani inainte, fara acte, asa ca acum, in contract am trecut datoria totala, de 7290 de lei. Pe mine acesti bani nu ma imbogatesc si nici nu ma saracesc.
Referitor la ce ati scris (doamna/domnisoara moderator)... in cazul ca se ajunge la executare silita, nu exista ca nu are ce sa i se ia... pentru ca femeia lucreaza de zeci de ani, e bugetar si deci mica sansa sa piarda serviciul si are un salariu, nu prea mare, ce e drept, pt ca e cu studii medii, dar conform legilor se poate institui poprire pe 1/3 din acesta. Stiu ca atunci ar fi ca si cum as fi acordat un credit neperformant, dar nu in sensul ca nu s-ar plati, ci in sensul ca nu ar aduce profit. Dar pe mine nu ma intereseaza sa am profit de pe urma asta, ci doar sa recuperez banii, daca se poate la valoarea de cumparare a lor la momentul imprumutului.
As fi putut sa pretind ca si fata ei sa semneze sa fie girant. Dar deja imi era mie jena de mine insumi si de situatie. Nu sunt totusi niste necunoscuti luati de pe strada si acum, dupa ce am mai vorbit cu ei, stiu ca puteam sa le dau si fara nici un act. In general, ca sa ma laud un pic, desi unii ar zice ca sunt fraier, dupa ce vorbesc cu cineva 5 minute, imi dau seama ce fel de om este, nu dupa ce spune, ci dupa instinct si rareori m-am inselat si atunci pe vremea cand eram mult mai tanar (si mai prost) sau indragostit. :) Scuze ca am vb cam mult pe acest subiect, o sa revin doar sa va scriu daca mi-am recuperat banii sau cum s-a terminat.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
ursulici, utilizator
Nu a zis nimeni sa nu ii dati bani, sa n-o ajutati sau sa nu aveti incredere in femeie. In general sansele sunt de 50-50 % sa ii dea sau sa incaseze banii din vanzare, isi da demisia si pleaca in Italia la sora-sa ( ipotetic vb). Sunt oameni si oameni, statistic cei mai amarati sunt culmea cei care platesc.

Asa este... de obicei aia mai amarati sunt mai cinstiti.
Da, ar fi bine, suntem curiosi :).

Alte discuții în legătură

Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Imprumut notar ionutt50 ionutt50 Buna ziua.Am imprumutat cu contract la notar un prieten pentru 30 zile ultima zi find 31 10 2014,acesta nu are bani s-a m-i restituie,in contract se specifica ... (vezi toată discuția)
P.j. poate sa imprumuta bani de la o p. f. fara contract de imprumut ? Stefbudh Stefbudh Imi cer scuze sunt italian nu vorbesc bine! Am împrumutat bani unei firmei SRL ! Acuma vreu sa am bani înapoi dar nu mae găsesc Pe contractele de imprumut ! ... (vezi toată discuția)