avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este procedura de ridicare a unei exceptii de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este procedura de ridicare a unei exceptii de neconstitutionalitate?

Buna ziua,

Considerand ca OUG 114/2013 aduce atingere unor principii constitutionale prin formularea:

"luându-se în considerare imperativul sprijinirii activităţii Bisericii Ortodoxe Române, instituţie fundamentală a statului român, cu un rol esenţial în apărarea identităţii naţionale a poporului român,",

Si prin instrainarea dreptului de folosinta a unor bunuri, as dori sa ridic o exceptie de neconstitutionalitate a acesteia.

Din pacate, nu stiu care este procedura juridica spre a face aceasta, cat costa, si am nevoie de un pic de indrumare din partea Dvs.

Desigur, va stau la dispozitie pentru orice alte detalii.

Cu deosebita consideratie,
R,
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 20:31, 6 Februarie 2014
Invocarea excepției de neconstituționalitate presupune existența unui proces pe rol. Litigiul este unul de contencios administrativ și trebuie să parcurgeți procedura administrativă prealabilă prevăzută la art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Este util să citiți art. 9 din Legea nr. 554/2004.

Mai jos puteți citi art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
5. Soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial
ART. 29
(1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
(2) Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.
(3) Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
(4) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi. Dacă excepţia a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând şi susţinerile părţilor, precum şi dovezile necesare. Odată cu încheierea de sesizare, instanţa de judecată va trimite Curţii Constituţionale şi numele părţilor din proces cuprinzând datele necesare pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestora.
(5) Dacă excepţia este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanţa respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile.
Am si eu o intrebare pe aceeasi tema:
Avand de recuperat niste cheltuieli de judecata de la Asociatia de propietari am apelat la executorul judecatoresc.
Problema este ca nu ma pot indrepta direct asupra propietarilor din Asociatie iar Asociatia nu are, evident, un patrimoniu sau un venit pe care sa il popreasca executorul.
Vina apartine celor care au conceput legea 230/2007 a Asociatiilor de propietari fara sa tina cont ca o persoana juridica obisnuita (firma sau ONG) are un patrimoniu in timp ce asociatiile de propietari nu.
Cum as putea ajunge la Curtea Constitutionala cu aceasta problema, deoarece calea descrisa mai sus nu este aplicabila?
Încercați să trimiteți o petiție motivată Avocatului Poporului prin care să îi solicitați să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederii legale la care faceți referire în mesajul dvs. Avocatul Poporului are, printre atribuțiile sale, și pe aceea a sesizării Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate a actelor normative în vigoare.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult, asa am sa fac; mai ales ca nu este singura prevedere incorecta din legea respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua anstr anstr Cum se poate ataca o ordonanta de urgenta de catre o institutie publica.Este vorba de catre OUG 105/2009 pe care o consideram neconstitutionala.In afara de ... (vezi toată discuția)
Daune morale ContSters6135 ContSters6135 Buna seara! am si eu o dilema. un profesor de la liceu nu a vrut sa-si faca card pt. primirea salariului. era o ordonanta care impunea acest lucru, ca plata ... (vezi toată discuția)