Actionarea in judecata a restantierilor la plata intretinerii, este o procedura cu durata mare de timp scursa pana la pronuntarea unei hotarari, o alternativa a acestei proceduri fiind ordonanta presedintiala.
Inteleg ca unul dintre domeniile cu aplicabilitate a ordonantei presedintiale este si acela al raporturilor locative.
In acest sens as dori sa lamuresc cateva chestiuni:
1. in ce masura ordonanta presedintiala scurteaza timpul de la initierea actiunii si pana la pronuntarea sentintei definitive (in momentul de fata de la initierea procesului si pana la pronuntarea sentintei datoria restantierului aproape ca se dubleaza);
2. printre documentele anexate poate fi si situatia penalitatilor acumulate la plata intretinerii sau nu?
Multumesc pentru raspunsurile ce le voi primi!
Ordonanta de plata (ci nu presedentiala) este o procedura care "merge" decat daca debitul nu este contestat de restantier! Daca acesta contesta suma, modalitatea de calcul (ex: penalitati) actiunea astfel formulata va fi respinsa, iar asociatia poate sa introduca cerere pe dreptul comun!
Prin ordonanta presedintiala se iau masuri provizorii, urgente si executorii pana la solutionarea dosarului pe fond. In cazul dvs o astfel de procedura nu este aplicabila, intrucat nu este vorba despre masuri provizorii, ci dvs urmariti solutionarea cat mai urgenta dosarelor restantierilor.
Din pacate nu aveti decat calea cererilor cu valoare redusa (daca indepliniti conditiile) sau calea dreptului comun.
Intr-adevar dosarele dureaza, insa nu atat de mult. La primul termen de judecata cererea poate fi modificata prin aducera la zi a restantei si apoi solutionarea va merge destul de repede.
Sentinta pronuntata de instanta de fond este executorie si poate fi pusa in executare fara a astepta solutionarea unui eventual recurs.