Buna ziua! Am si eu o problema. Tatal meu in 2005 a facut un accident in urma caruia a rezultat anularea permisului sau timp de 3 ani de zile. Dupa 3 ani de zile s-a dus la politie si i s-a spus ca nu-i nevoie sa mai faca scoala si i s-a dat permisul. Acum o sptamana a fost oprit de politie si i s-a spus ca el are permisul anulat din 2012 si nu i s-a dat nicio explicatie pentru care el ar fi anulat, i s-a spus sa astepte pana ii vor da un raspuns. Intrebarea mea este: Are vreo legatura cu accidentul de atunci? A fost o eroare de a lor si el defapt nu a fost suspendat in 2005? Si daca da in mod normal nu ar fi trebuit sa se prescrie?
Fiti, va rog, mai clara.
Un permis anulat este anulat pentru totdeauna, nu pentru 3 ani. Nici de suspendarea permisului nu poate fi vorba. Permisul de conducere se suspenda pentru maxim 3 luni, la care se poate adauga inca o luna pentru neindeplinirea unor obligatii (nepredarea permisului in termenul legal, nepromovarea testului de verificarea cunostintelor - daca este cazul-, etc).
Bună ziua.
Nu prea se leagă ce spui dumneata aici. Anularea permisului implică neapărat un NOU examen pentru redobândirea dreptului de a conduce şi un NOU permis de conducere. Nu există anulare cu termen, sunt două noţiuni incompatibile. Anularea se dispune de instanţa de judecată în urma unui proces ca urmare a săvârşirii unei fapte penale incriminată de lege.
Suspendarea este altceva şi nu se referă la permis se referă la dreptul de a conduce şi se realizează prin reţinerea permisului de conducere pe un anume termen bine stabilit prin lege, care nu are cum să fie de trei ani, cel puţin la noi în România. Suspendarea se dispune tot în cazuri bine stabilite prin lege dar doar atunci când se săvârşesc contravenţii.
Personal... adică părerea mea... cred că tatăl matale a mers la miliţie şi ăia de acolo i-au spus că dacă vrea să ia permisul nu mai e nevoie de şcoală se poate prezenta la examen şi aşa. Nici vorbă să-i fi dat cineva permisul care era la ei acolo de trei ani pe care tatăl matale l-a depus atunci la accident. Cel puţin nu aveau cum legal. Din povestea asta tatăl matale a reţinut doar faptul că nu-i mai trebuie şcoală şi a purces cu maşina pe drumurile patriei cele pline de miliţieni şi ăştia neserioşii naibii l-au oprit şi l-au luat la întrebări.
Vedeţi matale şi spuneţi-i şi tatălui, ca e groasă, se poate lăsa cu închisoare. Depinde ce are dumnealui scris în foaia aia numită cazier.
Nu am explicat eu clar si pe intelesul dumneavoastra. El a facut accident in 2004, in 2005 s-a finalizat sentinta in care i s-a dat 2 ani si 7 luni cu suspendare , iar el a crezut ca dupa trecerea acestui timp de 2 ani si 7 luni isi poate lua permisul. Si el stia ca va trebui sa dea din nou un examen si a ramas surprins cand dupa 3 ani i-au dat permisul in mana. Si acum din 2012 lui i s-a pus in aplicare sentinta ,dupa 7 ani ,si acum i s-a anulat practic permisul. Acum mi-a explicat el mai clar ce vrea sa afle. Daca este normal ca dupa 7 ani sa i se anuleze ? Nu ar fi trebuit sa se prescrie?
Este inexplicabil de ce politia i-a restituit permisul deoarece acesta se anuleaza si nu se restituie!!
Ori situatia nu este cea reala ori nu este relatata in mod corect deoarece este imposibil sa i se restituie permisul daca a fost condamnat!
Perioada de condamnare este mare si probabil circumstantele producerii accidentului precum si rezultatul acestuia sunt considerabile.
In baza carui articol din OUG195 a fost condamnat, au fost persoane decedate sau vatamari ale persoanelor, era sub influenta alcoolului?
Permisul se anuleaza in baza hotararii judecatoresti definitive. Nu are importanta daca politia nu a operat in evidente anularea permisului deoarece legea permite obtinerea unui nou permis dupa un an de la data ramanerii definitive a hot. jud.
Daca in hotararea judecatoreasca nu i-a fost interzis dreptul de a conduce in perioada executarii pedepsei cu suspendare atunci avea dreptul sa sustina examen ptr obtinerea unui nou permis dupa un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti in caz contrar putea obtine un nou permis dupa executarea perioadei de condamnare.
Nu are cum sa i se puna in aplicare sentinta in 2012, nu ati inteles dvs. bine. Sentinta a fost pusa in aplicare dupa ramanerea definitiva a hot. jud.
In momentul de fata care este situatia? Politia i-a retinut iar permisul, i-a intocmit alt dosar penal?
OUG195-codul rutier
Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
HG1391-regulam.aplic.oug195
Art. 203. – (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevazute la art.114 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata se dispune:
a) de seful serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost constata fapta, în baza hotarârii judecatoresti ramasa definitiva, dispusa de o instanta din România,
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în baza unei hotarâri judecatoresti ramasa definitiva, pronuntata de catre o autoritate straina competenta, pentru o infractiune savârsita de titular pe teritoriul statului respectiv, daca pentru fapta savârsita legislatia româna prevede aceasta masura;
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia titularul a domiciliat, în conditiile existentei unei sesizari din partea unei autoritati competente sau a unui certificat de deces. (3) Masura anularii permisului de conducere se comunica, în termen de cel mult 5 zile lucratoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situatiile prevazute la alin.(1);
(4) În termenul prevazut la alin.(3), permisul de conducere se transmite de serviciul politiei rutiere care a dispus anularea, la autoritatea competenta care l-a eliberat, în vederea efectuarii mentiunii în evidenta.
OUG195
Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă; b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
....
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată într-una din situaţiile prevăzute la alin.(1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art.24 alin.(6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una din situaţiile prevăzute la alin.(1).
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014 cyan, moderator
Permis conducere
Morwin
Buna ziua. Am fost condamnat la 3 ani cu suspendare in urma unui accident rutier ce a decedat o persoana. In hotarrea judecyoreasca nu scrie nimic de permisul ... (vezi toată discuția)