avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul vechime in munca

Am niste nelamuriri cu privire la calculul vechimii in munca.
Mai exact, sotia mea lucreaza din 13.01.1987. A avut concediu pentru cresterea copilului 2 ani (octombrie 1999-octombrie 2001). A avut CM din octombrie 2005 pana in aprilie 2007, Din aprilie 2007 lucreaza cu contract de munca cu timp partial (4 ore/zi). Am avut o divergenta cu angajatorul (acordarea unei prime de fidelitate) si am solicitat sa-mi comunice in scris vechimea ei in munca. Mi-a transmis ca are
vechime de 29 ani si 9 luni si ca perioada 13.01.1987 - 31.12.2013 a fost corectata cu perioadele nelucrate efectiv (perioada in care a beneficiat de concediu crestere copil) si perioadele in care a lucrat cu timp partial de 4 ore/zi. Deci numai perioada in care s-a aflat in CM nu s-a scazut din cei 27 ani calendaristici. Mie mi se pare incorect acest mod de calcul, avand in vedere ca am citit ca si perioada de concediu crestere copil si perioada in care lucrezi cu contract de munca cu timp partial sunt considerate vechime in munca. Am de gand sa ma judec cu angajatorul. Ce sanse am si cum ma puteti indruma in acest sens? Anexez si o pagina cu extrase din articole de pe net care m-au convins ca eu am dreptate, Va multumesc!
Noile reglementari sunt cuprinse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, act normativ care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2012.
Aceasta ordonanta de urgenta modifica:
- Prin art. III, pct. 17, articolul 18 alin. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului (care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv). Astfel, prevederile mentionate anterior se modifica si au urmatorul cuprins: “Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.” Anterior modificarii continutul articolului era: “Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta”;
- Prin art. IV, pct. 27, art. 22 alin. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011). Astfel prevederile mentionate anterior se modifica si au urmatorul cuprins: “Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.” Anterior modificarii continutul articolului era: ”Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta”.

Codul Muncii, Titlul II, Capitolul 1, art. 16, alin.(4) : Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă. În Titlul II, Capitolul 8, art. 106, alin. (1) e stipulat: Salariatul cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii, republicat, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. De retinut ca nu se face prin lege nicio diferenta in ceea ce priveste norma intreaga sau cu timp partial inclusa in contracte.
Vechimea in munca reprezinta deci totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in temeiul unui contract individual de munca Astfel, un an de activitate cu 1 sau 3 contracte de munca reprezinta tot un an de activitate si nu doi, dupa cum un an de activitate cu CIM cu timp partial sau cu CIM cu norma intreaga, tot un an de activitate reprezinta. Vechimea in munca se calculeaza in raport de perioada de timp lucrata ca salariat, si nu in raport de orele de munca prestate.
Astfel, daca o persoana a muncit un an fiind angajat cu jumatate de norma rezulta o vechime in munca de un an, nu de jumatate de an. Constatand vechimea ca salariat se aplica si sporul aferent acestei vechimi. Prin urmare, calculul sporului pentru vechime in munca se face in functie de anii de activitate ca si salariat, indiferent de tipul contractului individual de munca, cu timp partial sau cu norma intreaga.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:24, 3 Noiembrie 2014
1. concediu pentru cresterea copilului de 2 ani (octombrie 1999 - octombrie 2001) nu consttuie vechime in munca , ci stagiu de cotizare la pensie

2. durata timpului de munca partial nu influenteaza calculul vechimii in munca.

3. 13.01.1987 - 31.12.2013 = vechime in munca 24 ani 11 luni 18 zile
Multumesc mult, dar cum ramane cu ...“Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."?


Legea nu are efect retroactiv.

Este vorba despre acte normative intrate in vigoarea dupa acea perioada.
Aveti dreptate, dar pot sa ma refer la legea nr. 128/9 iulie 1997 privind concediul platit...., ART. 4
Perioada concediului pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la 2 ani constituie vechime în munca.?
Legea nr.128/1997 se aplica numai personalului didactic de predare, didactic auxiliar si de conducere din intregul sistem de invatamant de stat si particular, personalului didactic care indeplinea functii de indrumare si de control, precum si celorlalte categorii de personal didactic, nominalizate in statut.

Alte discuții în legătură

Somaj sandel-dorin sandel-dorin Buna ziua!As vrea sa va intreb daca perioada in care s-a beneficiat de somaj se calculeaza ca si vechime in calculul sporului de vechime. Dar cei doi ani ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca contract partial addaad addaad Cum se calculeaza vechimea in munca la contractele cu timp partial? Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, ... (vezi toată discuția)
Vechime in invatamant atiahim2002@yahoo.com atiahim2002@yahoo.com Buna ziua. Lucrez in invatamant din 1993. In 1994 am nascut si nu am solicitat concediu pentru cresterea copilului. In schimb am solicitat sa lucrez cu ... (vezi toată discuția)