avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, partaj

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati in clarificarea unei probleme de succesiune. Tatal meu a incetat din viata acum doua luni. El a fost recasatorit si am un frate vitreg, mai mic decat mine cu un an. Sotia tatalui meu a incetat din viata la sfarsitul anului 2006. Intrucat pana in prezent (am 40 ani) nu i-am cerut nimic tatalui meu, nu i-am deranjat cu nimic noua familie, fratele meu considera ca nu am niciun drept de mostenire.
Ce trebuie sa fac pentru a deschide succesiunea fara niciun fel de act (am doar o copia a certificatului de deces al tatalui) astfel incat sa ma incadrez si in termenele legale?
Ce drepturi am avand in vedere urmatoarele aspecte:
1. tata si cu sotia sa locuiau intr-o casa la curte (casa a fost construita de cei doi in timpul casatoriei si este pe numele amandurora)
- nu a fost facuta succesiunea in urma decesului sotiei tatalui
2. fratele meu locuieste in apartamentul bunicilor din partea tatalui. Nu a fost facuta succesiunea in urma deceselor bunicilor nostri (bunicul a incetat din viata in 1992 si bunica in 2000).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:38, 15 Aprilie 2009
Primul pas ar fi ca in termenul de 6 luni de la decesul tatalui sa mergeti la un notar din localitatea unde locuia tatal dvs si sa dati o declaratie scrisa ca acceptati succesiunea. Prezentati notarului intreaga succesiune de fapte relatate aici si el va sti ce are de facut in continuare.
Cu certificatul de deces al tatalui si cu actele dvs de stare civila (buletin, certificat de nastere)puteti merge la notar sa deschideti succesiunea.
Se va face o succesiune succesiva, dupa bunicii din partea tatalui,dupa sotia tatalui si dupa tatal dvs. iar dvs va trebui sa prezentati documente din care sa rezulte proprietaile care le-au detinut.
De la primaria din localitatea de deces a fiecaruia dintre ei puteti obtine cate o copie de pe certificatele de deces a celor mentionati mai sus care va vor fi de asemenea necesare la notar.
Va multumesc pentru mesajele dvs. Puteti sa-mi spuneti si cateva informatii despre drepturile care mi se cuvin in urma partajului?
Aveti dreptul la 1/2 din tot ce lasa mostenire tatal, inclusiv ce primeste ca mostenire dupa succesiunea bunicilor si a sotiei acestuia.
Cu privire la apartamentul mostenit de tatal meu de la parintii lui, as vrea sa stiu daca sotiei tatalui (care era in viata la moartea bunicilor mei) i se cuvine vreo cota parte si care este aceasta?
Se poate considera aceasta mostenire primita de tata ca un bun castigat in timpul casatoriei cu sotia lui?
Practic as vrea sa stiu care este cota parte din apartamentul bunicilor care mi se cuvine mie?
Va multumesc anticipat.
O zi buna!

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune solicit solutie microunde microunde Buna ziua, am urmatoarea inrebare l.a notariat la succesiune cum se respecta articolul 30 din codul familiei in ceea ce priveste sotia nu trebuie sa se ... (vezi toată discuția)