avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, partaj

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati in clarificarea unei probleme de succesiune. Tatal meu a incetat din viata acum doua luni. El a fost recasatorit si am un frate vitreg, mai mic decat mine cu un an. Sotia tatalui meu a incetat din viata la sfarsitul anului 2006. Intrucat pana in prezent (am 40 ani) nu i-am cerut nimic tatalui meu, nu i-am deranjat cu nimic noua familie, fratele meu considera ca nu am niciun drept de mostenire.
Ce trebuie sa fac pentru a deschide succesiunea fara niciun fel de act (am doar o copia a certificatului de deces al tatalui) astfel incat sa ma incadrez si in termenele legale?
Ce drepturi am avand in vedere urmatoarele aspecte:
1. tata si cu sotia sa locuiau intr-o casa la curte (casa a fost construita de cei doi in timpul casatoriei si este pe numele amandurora)
- nu a fost facuta succesiunea in urma decesului sotiei tatalui
2. fratele meu locuieste in apartamentul bunicilor din partea tatalui. Nu a fost facuta succesiunea in urma deceselor bunicilor nostri (bunicul a incetat din viata in 1992 si bunica in 2000).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:38, 15 Aprilie 2009
Pe genunchi este foarte greu sa vi se dea o consultatie. Dar o sa incerc sa fiu cat de exact pot. Sotia nu are dreptul la mostenirea parintilor tatalui dumneavoastra. Ea si-a mostenit doar parintii dumneaei. Tatal dumneavoastra are dreptul la 1/4 din bunurile fostei sotii, inclusiv jumatatea acesteia din apartamentul comun, daca au asa ceva. Daca nu are frati, tatal dumneavoastra mosteneste intreaga avere a bunicilor. Spun ca tatal mosteneste desi e impropiu, de fapt dumneavoastra si fratele va mosteniti bunicii prin reprezentarea tatalui decedat.
In conlcuzie, mosteniti jumatate din averea bunicilor si 1/8 din averea lasata mostenire de fosta sotie a tatalui si 1/2 din bunurile dobandite de tata pe timpul vietii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune solicit solutie microunde microunde Buna ziua, am urmatoarea inrebare l.a notariat la succesiune cum se respecta articolul 30 din codul familiei in ceea ce priveste sotia nu trebuie sa se ... (vezi toată discuția)