Va rog sa ma ajutati in clarificarea unei probleme de succesiune. Tatal meu a incetat din viata acum doua luni. El a fost recasatorit si am un frate vitreg, mai mic decat mine cu un an. Sotia tatalui meu a incetat din viata la sfarsitul anului 2006. Intrucat pana in prezent (am 40 ani) nu i-am cerut nimic tatalui meu, nu i-am deranjat cu nimic noua familie, fratele meu considera ca nu am niciun drept de mostenire.
Ce trebuie sa fac pentru a deschide succesiunea fara niciun fel de act (am doar o copia a certificatului de deces al tatalui) astfel incat sa ma incadrez si in termenele legale?
Ce drepturi am avand in vedere urmatoarele aspecte:
1. tata si cu sotia sa locuiau intr-o casa la curte (casa a fost construita de cei doi in timpul casatoriei si este pe numele amandurora)
- nu a fost facuta succesiunea in urma decesului sotiei tatalui
2. fratele meu locuieste in apartamentul bunicilor din partea tatalui. Nu a fost facuta succesiunea in urma deceselor bunicilor nostri (bunicul a incetat din viata in 1992 si bunica in 2000).
Va multumesc anticipat.
Pe genunchi este foarte greu sa vi se dea o consultatie. Dar o sa incerc sa fiu cat de exact pot. Sotia nu are dreptul la mostenirea parintilor tatalui dumneavoastra. Ea si-a mostenit doar parintii dumneaei. Tatal dumneavoastra are dreptul la 1/4 din bunurile fostei sotii, inclusiv jumatatea acesteia din apartamentul comun, daca au asa ceva. Daca nu are frati, tatal dumneavoastra mosteneste intreaga avere a bunicilor. Spun ca tatal mosteneste desi e impropiu, de fapt dumneavoastra si fratele va mosteniti bunicii prin reprezentarea tatalui decedat.
In conlcuzie, mosteniti jumatate din averea bunicilor si 1/8 din averea lasata mostenire de fosta sotie a tatalui si 1/2 din bunurile dobandite de tata pe timpul vietii.