avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Trecerea in cartea de imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Trecerea in cartea de imobil

Buna ziua. Va rog,daca stiti ce trebuie sa transmit la asociatia de proprietari pentru a ma trece in cartea de imobil? totusi nu as vrea sa dau CNP-UL, este o problema? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:03, 2 Februarie 2014
Copie dupa actul de indentitate.
De ce nu vreti sa dati CNP-ul, daca cumparati ceva si se emite factura nu dati CNP-ul, la farmacie daca se elibereaza o reteta nu dati CNP-ul, cand faceti un contract de utilitati nu dati CNP-ul??
@liliana81

Fara CNP sunteti "nimeni", un anonim.
In cartea de imobil se inregistreaza persoane idenficabile. Adica cu CNP.

Baza legala actuala privind cartea de imobil o constituie OUG nr 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si HG nr. 1375/ 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitara a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

Conform ultimului act normativ, rubricile obligatorii cartii de imobil sunt nr ap, numele si prenumele persoanei, seria si nr actului de identitate, data mutarii in imobil si felul adresei (domiciliu/resedinta), domiciliul inscris in actul de identitate, data mutarii din imobil.

Insa nu stiu daca exista carti de imobil in acest format, pentru ca, din discutii cu politistii de proximitate rezulta ca nu s-au tiparit.

Tipizatul in uz (conform Legii nr 105/1996, abrogata) are ca rubrici: nr ap, numele si prenumele persoanei, prenumele parintilor, data si locul nasterii, seria si nr actului de identitate, ocupatia si locul de munca, data mutarii in imobil si felul domicilierii (stabil, temporar), domiciliul stabil al persoanei flotante, data plecarii din imobil si locul unde s-a mutat.

Inscrierea se face pe baza actului original, deci nu trebuie sa predati nicio copie, ci doar prezentati pe loc, actul de identitate responsabilului cartii de imobil care noteaza datele necesare si va inmaneaza documentul inapoi.
Dar conform legii 230/2007 si HG 1588/2007 proprietarul este obligat sa depuna la asociatie copia actului de proprietate. In acest act de proprietate este consemnat CNP-ul asa ca proprietarul nu are cum sa ascunda aceste date si nu are de ce sa le ascunda.
De acord, dar poate user-ul "liliana81" nu este proprietar, ci un simplu locatar ...

Alte discuții în legătură

Cartea de imobil-esti obligat sa treci c.n.p si locul de munca ? ContSters290057 ContSters290057 Fac urmatoarea intrebare: Esti obligat de lege sa treci in cartea de imobil CNP si locul de munca ? Sau administratorul comite un abuz ? Ce poate sa faca ... (vezi toată discuția)
Acte cerute de presedinte asociatie zecktu2004 zecktu2004 Abia am cumparat un apartament intr-un bloc de locuite, si presedintele mi-a cerut sa aduc \"pentru ca sa fie la Asociatie\" contractul de casa in copie si ... (vezi toată discuția)
Lipsa cnp dintr-un contract mai vechi - are consecinte ? Vranceanud Vranceanud Buna seara, va rog ajutati-ma cu unn raspuns in urmatoarea chestiune: am cumparat in 1998 un apartament, dar in contract notarul, la data resepctiva, in afara ... (vezi toată discuția)