avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Efect asupra cazierului judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Efect asupra cazierului judiciar

Buna ziua,
Va multumesc daca va luati timp sa cititi si sa ma ajutati in problema mea. ..Am cazier judiciar,iar acest lucru imi afecteaza enorm viata in toate aspectele ei. Intrebarea mea este daca intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a Codului de Procedura penala,are vreun efect asupra cazierului judiciar,daca duce oare la stergerea acestuia,sau poate la reducerea perioadei de supraveghere,pana voi putea solicita stergerea cazierului? . . multumesc!
Cel mai recent răspuns: statemar28 , utilizator 19:03, 30 Ianuarie 2014
Legea 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Art. 16
(1) Masura suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei aplicata in baza Codului penal din 1969 se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal, pana la implinirea termenului de incercare stabilit prin hotararea de condamnare.
(2) Pentru determinarea legii penale mai favorabile cu privire la suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei conforma rt. 5 din Codul penal, instanta va avea in vedere sfera obligatiilor impuse condamnatului si efectele suspendarii potrivit legilor succesive, cu prioritate fata de durata termenului de incercare sau supraveghere.
ce fel de condamnare ati primit ?
Am avut o condamnare cu executare de 3 ani si 3 luni,din care am facut efectiv 2 ani,si am iesit in feb 2010. . . .Sa inteleg ca nu se modifica nimic in cazul meu in ceea ce priveste termenul de reabilitare??
Art. 166 Reabilitarea judecatoreasca
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta dupa implinirea urmatoarelor termene:
a) 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;
b) 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
c) 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;
d) 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.
(2) Condamnatul decedat pana la implinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat daca instanta, evaluand comportarea condamnatului pana la deces, apreciaza ca merita acest beneficiu.

Art. 167 Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevazute in art. 165 si 166 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnati la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata integral sau executarea ei s-a stins in orice alt mod.
(3) In caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere, daca la acea data hotararea de condamnare era definitiva sau de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, daca actul de gratiere se refera la infractiuni in curs de judecata.
(4) In caz de suspendare sub supraveghere a executarii pedepsei termenul curge de la data implinirii termenului de supraveghere.
(5) In cazul condamnarilor succesive termenul de reabilitare se calculeaza in raport cu pedeapsa cea mai grea si curge de la data executarii ultimei pedepse.

Art. 168 Conditiile reabilitarii judecatoresti
Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat intruneste urmatoarele conditii:
a) nu a savarsit o alta infractiune in intervalul prevazut in art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.


asta inseamna ca executarea efectiva a pedepsei se implinea undeva in mai 2011 si cu 4 ani reabilitarea o puteti cere in mai 2015.
parerea mea
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
doberv, utilizator
Într-adevăr dn. doberv,asa-mi iese si mie socoteala,imi pare ca singura sansa de sterge mai devreme cazierul,ar fi daca s-ar da aceea amnistie de care se vorbeste pt. luna februarie
multumesc de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibil? mihai.m14 mihai.m14 buna ziua! imi poate spune cineva daca pot face o cerere de reabilitare inainte de termen?am fost condamnat definitiv in 2012 am fost eliberat in 2014 si nu ... (vezi toată discuția)
Cand imi expira cazierul judiciar??? tanase_78 tanase_78 Fratele meu a fost condamnat la 3 ani si 6 luni in cu executare.A facut pedeapsa acum este liber din 2014.Cand o sa aiba cazierul curat...Dupa cati ani??? (vezi toată discuția)
Reabilitare judecatoreasca- termen vantuirinel vantuirinel daca am avut o pedeapsa de 13 ani,executata,dupa cat timp pot face reabilitarea? (vezi toată discuția)