avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor...

am divortat de curand, am o fetita care a fost incredintata fostei sotii, eu fiind obligat de catre instanta la plata pens. alim. Am ajuns cu fosta sotie la o intelegere prin care i-am achitat o suma (care considera ea, acopera intretinerea fetei pe toata durata cat e minora), acest lucru fiindu-mi necesar la obtinere unui credit ipotecar. La banca fosta sotie a dat o declaratie prin care recunoaste ca am platit anticipat "obligatiile mele" si nu mai are nici o pretentie financiara de la mine pt. intretinerea copilului. De la banca am primit raspuns ca nu "respectam dreptul copilului" si s-a tinut cont de cuantumul de 25% din salar care reprezinta pensia alim.. Intrebarea mea e : nu am voie sa platesc anticipat o suma care o consideram ca reprezinta contributia mea la intretinerea copilului, si daca banca nu trebuie sa tina cont de declaratia fostei sotii ??? Va multumesc din suflet !!!!
Cel mai recent răspuns: peter_adi2000 , utilizator 08:06, 15 Aprilie 2009
Din cate cunosc se accepta plata anticipata a pensiei insa nu cred ca este nevoie de o declaratie a sotiei, mai degraba ar fi trebuit sa calculati in functie de suma pe care v-a obligat instanta sa o platiti si sa inmultiti aceasta suma cu nr. de luni ramase de plata.
Obligatia legala de intretinere a minorului are caracter succesiv.Nu se accepta plata anticipata,din cate stiu.
Poate exista o "plata anticipata", insa aceasta nu-l absolva pe fostul sot de a plati , in cuantumul prevazut de lege , pensia de intretinere pentru lunile urmatoare....
Faptul ca a platit un cuantum mai mare al pensie de intretinere a reprezentat propria optiune....
Obligaţia de întreţinere are un caracter succesiv, în sensul că executarea sa are loc prin prestaţii periodice, corespunzător nevoilor beneficiarului, nevoi pe care este destinat să le satisfacă. De aceea, în principiu, plata anticipată a întreţinerii sub forma unei prestaţii globale nu este acceptabilă.
Totuşi, potrivit Deciziei de îndrumare nr. 2/1973 a fostei instanţe supreme, părţile pot conveni ca suma ce totalizează prestaţiile periodice pe întreaga durată, stabilită prin hotărâre judecătorească, să fie anticipat depusă la C.E.C., cu autorizarea părintelui căruia i s-au încredinţat copiii spre creştere şi educare să încaseze periodic suma fixată, pe baza unei clauze de retragere.
De asemenea, potrivit practicii judiciare, pensia de întreţinere stabilită ca prestaţie succesivă poate fi înlocuită cu o sumă globală pentru toată perioada pe care este datorată, în cazul în care unul dintre părinţi emigrează împreună cu copilul care i-a fost încredinţat spre creştere şi educare, iar executarea obligaţiei ar fi imposibilă altfel.
Chiar dacă executarea întreţinerii s-ar face printr-o plată globală, creditorul întreţinerii nu îşi pierde dreptul de a solicita majorarea cuantumului întreţinerii, dacă s-au modificat criteriile avute în vedere iniţial la stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere.
Finalitatea obligaţiei legale de întreţinere este aceea de a asigura satisfacerea nevoilor curente ale creditorului, astfel că, dacă aducerea la îndeplinire a acesteia se face prin constrângerea debitorului, întreţinerea se acordă de la data introducerii cererii de chemare în judecată, iar nu de la data pronunţării hotărârii, întrucât promovarea acţiunii semnifică punerea în întârziere a debitorului.
In cazul bancii, aceasta in mod corect a procedat, deoarece a considerat ca simpla declaratie a fostei sotii ca a incasat pensia de intretinere in favoarea minorului global, putea fi dată în fraudarea intereselor băncii de la care solicitaţi împrumutul. Dacă însă aveaţi deschis la CEC un cont pe numele copilului cu suma stabilita prin hotararea judecatoreasca, multiplicata cu numarul de luni si de ani pana la implinirea de catre minor a varstei majoratului, atunci cu siguranta banca v-ar fi acceptat aceasta motivatie pentru a nu tine cont de cuantumul de 25% din veniturile dv. la acordarea creditului. ;)
Consider ca banca nu putea lua in calcul o astfel de declaratie la notariat deoarece acea pensie de intretinere este stabilita ca drept al copilului. Asa cum cred ca v-ati dat seama nevoile unui copil cresc si instanta nu poate staili o suma fixa pe care dumneavoastra sa o platiti anticipat. Sa presupunem ca dumneavoastra va pierdeti serviciul si nu veti mai fi obligat la plata pensiei in cuantumul stabilit initial si va fi stabilit la venitul minim peeconomie. Asta a avut in vedere banca atunci cand v-a luat in calcul si 25%

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara robix robix Buna ziua! Minorul poate primi pensie de intretinere de la tata, daca nu exista o hotarare judecatoreasca de incredintare in favoarea mamei? Daca tatal are ... (vezi toată discuția)
Modalitate de plata pensiei alimentare fainamac fainamac Suntem in process de divort cu sotul meu. Sa oferit să plătească o contribuție de pensie la un cont bancar în numele unui copil care vă poate beneficia ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere ContSters94817 ContSters94817 In situatia in care nu suntem divortati iar sotul nu vrea sa contribuie la cheltuielile casei si cresterii copilului pot sa il dau in judecata sa plateasca ... (vezi toată discuția)