avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract inchiriere prin circa financiara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract inchiriere prin circa financiara fara prezenta chiriasului

Am un contract de inchiriere la circa financiara incheiat intre mine si propietar ,spunetimi fara prezenta mea propietara poate rezilia contractul?Mentionez in contract nu exista clauza de reziliere....
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 10:12, 31 Ianuarie 2014
Numai proprietarul spatiului are obligatia sa inregistreze contractul de locatiune la autoritatea fiscala in vederea calcularii obligatiilor aferente
Numai proprietarul spatiului detine dreptul sa solicite la autoritatea fiscala rezilierea contractului de locatiune
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
ynocentta, utilizator
Mentionez in contract nu exista clauza de reziliere....


Daca nu exista clauza de reziliere proprietarul poate sa faca rezilierea cand doreste.
Proprietarul poate face stergerea contractului din evidenta Administratiei Financiare doar in baza unui Acord de incetare incheiat cu dvs. In caz contrar nu poate solicita radierea.
Rezilierea unui contract (implicit pentru locatiune-inchiriere) poate avea loc doar ptr. neexecutarea obligatiilor ce incumba in sarcina celeilalte parti, in speta a dvs. sau ptr. executarea necorespunzatoare a obligatiilor respective si poate avea loc de drept (cu respectarea trimiterii unei notificari si respectarea unui termen de preaviz), daca sunt prevazute clauze, pacte comisorii in contractul respectiv (inteleg ca nu este cazul in speta dvs!) sau pe calea instantei de judecata, in acest sens pronuntandu-se o hotarare de reziliere care va produce efecte doar pentru viitor; in caz contrar, cand nu avem indeplinite cele mai sus aratate, poate interveni incetarea contractului prin acordul partilor (daca suntem pe parcursul contractului), ceea ce inteleg ca iar nu este cazul la dvs., intrucat nu doriti acest lucru! Se mai poate inceta si prin denuntare unilaterala (doar daca o astfel de clauza este in contract, iar dvs. ati specificat ca acceptati o astfel de clauza, cf. Noului Cod Civil,), in acest sens dvs. trebuind sa primiti o notificare de incetare a contractului si sa vi se acorde un termen de preaviz pana la incetarea efectiva!
Alte cauze de incetare a contractului mai exista in legislatie(incetare la termen, pieirea bunului dat in locatiune, etc), dar consider ca nu sunt aplicabile in speta dvs!
Concluzia este ca, pe parcursul derularii contractului respectiv, daca nu exista acordul dvs., clauza de reziliere de drept a contractului (pact comisoriu) sau o clauza de denuntare unilaterala in contractul de inchiriere, locatorul (proprietarul) nu poate "rezilia" unilateral contractul, si, pe cale de consecinta, nici "radia" contractul de la Fisc; daca a facut acest lucru este nelegal si poate fi actionat in judecata, dvs. netrebuind sa parasiti imobilul respectiv intrucat aveti un titlu legal in baza caruia il ocupati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract inchiriere resursesbc resursesbc Situatie: un contract de inchiriere a unui saptiu comercial, pe o perioada de 5 ani, intre 2 societati comerciale. Clauza: rezilierea contractului inainte de ... (vezi toată discuția)
Reziliere unilaterala mihai440 mihai440 intr-un contract de locatiune incheiat pe un an de zile se prevede 1 durata contractului se prelungeste in miod automat, pe perioade de timp egale, daca nici ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala contract inchiriere ctbv2015 ctbv2015 Buna seara, Din ce am citit pe internet si prin articolele noi ale Codului Civil am inteles ca un contract de inchiriere poate fi denuntat unilateral de ... (vezi toată discuția)