avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O doamna fara venituri se marita cu un domn cu bani. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O doamna fara venituri se marita cu un domn cu bani. Dupa cinci luni domnul decedeaza. Copiii decedatului au vreo posibilitate legala sa isi mosteneasca tatal fara sa primeasca sotia mai mult de jumatate?

Tatal nostru a decedat la cinci luni de la casatoria lui cu o doamna fara venituri,
cu care nu a avut copii.
Acum doamna are pretentia sa-i mosteneasca averea ca si cand ar fi produs-o impreuna. Noua, copiilor lui dintr-o casatorie anterioara, nu ni se pare firesc sa ia ea mai mult ca noi.
Exista vreo lege care ne-ar putea ajuta ?
Actul de casatorie s-a facut in stil clasic, nu cu separarea bunurilor.
Va multumim.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 11:10, 3 Februarie 2014
Ca regula generala : bunurile obtinute inaintea casatoriei sunt bunuri proprii , cele obtinute in timpul casatoriei sunt comune , deci-: din bunurile proprii ale defunctului sotul supravietuitor va primi 1/4 , din bunurile comune va avea dreptul la 1/2 reprezentand partea proprie , plus 1/4 din cota decedatului .

Daca, in timpul casatoriei, doar unul dintre cei doi soti a avut venituri si decedeaza, banii castigati doar de el, care au ramas, cat si bunurile cumparate doar din banii lui in timpul casatoriei, care au ramas, sunt jumatate ale sotului supravietuitor, chiar daca sotul supravietuitor nu a adus nici un leu in casa, doar a consumat ?

Ok- intrebarea pare simpla dar rapunsul nu poate fi dat corect doar pe baza informatiilor continute in aceasta . Dar... revenind la regula generala si aplicand-o : daca toate bunurile cuprinse in masa succesorala sunt obtinute in timpul casatoriei atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din aceasta , restul revenind celorlalti mostenitori . Atentie : nu confundati masa succesorala cu totalitatea bunurilor detinute de familie , sotul supravietuitor avand deja 1/2 parte proprie din acestea !
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
traff, utilizator
Daca bunurile comune le-au dobandit pe durata casatoriei atunci are cota parte de 1/2 si 1/4 din cota sotului (cealalalt jumatate),dar asa avand in vedere ca nu a contribuit cu nimic este clar ca are 1/4 si atat!
Inteleg ca bunurile obtinute in timpul casatoriei se impart la doi, chiar daca doar unul singur dintre soti le-a produs.
Contributia sotilor la dobandirea bunurilor comune este prezumata (presupusa) a fi egala (de unde si "impartirea la doi") pana la proba contrara.

Daca se poate dovedi contrar, bine, daca nu, ramane cum s-a prezumat.

Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
romascanu, moderator
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.
Site-ul este foarte bun.

Alte discuții în legătură

Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la mostenire? emiliamaria emiliamaria am o proprietate imobiliara pe numele meu ,cumparata in timpul casatoriei. sotul meu are copii din o alta casatorie si doresc sa stiu daca in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)